Legalizarea șpăgii, ultima idee a celor de la Ministerul Sănătății pentru creșterea salariilor medicilor, stârnește controverse aprinse.
Dacă o parte dintre doctori se simt jigniți, alții susțin că ar trebui să scăpăm de masca ipocriziei. Pentru că nu sunt bani pentru creșterea salariilor medicilor, Ministerul Sănătății vine cu o soluție de avarie: legalizarea plăților informale. În loc să bage plicul rușinat în buzunarul doctorului, pacientul ar urma să lase atenția direct la casierie, iar în acest fel ar avea de câștigat și unitatea medicală, care primește 20% din sumă.
Măsura împarte halatele albe în două tabere: dacă unii medici o consideră rușinoasă și împovărătoare pentru pacient, alții o văd binevenită, atât timp cât „șpaga” nu e condiționată și e oferită doar la externare, dacă pacientul e mulțumit.
Șpaga, formă de atac la adresa medicului
Ministerul Sănătății lucrează, în prezent, la un proiect de lege pentru creșterea salariilor medicilor, care cuprinde trei variante: legalizarea „șpăgii”, acordarea sporurilor de fidelitate și practica privată în spitalul de stat, după program, o idee intens vehiculată în ultimele luni. Varianta finală ar urma să fie lansată în dezbatere publică în zece zile. Dacă este mulțumit de îngrijirile primite, pacientul poate face o donație medicului și echipei sale sau poate lăsa atenția direct la casierie. Un procent de 20% din sumă ar urma să intre în bugetul spitalului, iar restul, la medic.
Plățile informale ar urma să fie făcute doar la externare, și nu din prima zi de spitalizare, tocmai pentru a nu fi percepută ca o condiționare a actului medical. În acest fel, nici medicii, nici pacienții nu ar mai trebui să se simtă rușinați de această practică.
„Plățile informale reprezintă un fenomen binecunoscut, dar, în prezent, este folosit ca mijloc de șantaj și opresiune. Nu cresc salariile doctorilor, pentru că se spune că ei și așa câștigă, dar pe de altă parte, sunt huliți și acuzați în toate felurile că primesc. Donația se face doar la externare, pentru a fi totul echilibrat. Pacientul face acest gest de recunoștință dacă medicul și-a făcut treaba și dacă are de unde, nu e obligat”, e de părere Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
Atât timp cât salariile nu pot crește prin metode mai elegante, legalizarea plăților informale e o soluție realistă, consideră și managerul Spitalului Universitar din București, Cătălin Cârstoiu.
„Medicii din străinătate au salarii civilizate, dacă la noi nu există o formă elegantă de a se ajunge la astfel de venituri, acceptăm și o formă practică de creștere, de avarie. Ar trebui să renunțăm la ipocrizie și să recunoaștem că fenomenul există. Nu vorbim de plata informală ca o condiționare a actului medical, e un gest de recunoștință, care nu poate fi în niciun caz impus”, precizează Cârstoiu.
Medicii din Occident organizează ieșiri în oraș din „șpagă”
Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor cu Cancer, vede măsura legalizării plăților informale drept una salvatoare și consideră că banii aceștia nu ar trebui nici măcar impozitați.
„Măsura scutește medicul de rușine și oprește exodul în străinătate. Dar banii aceștia pe care îi dă pacientul în semn de recunoștință nu ar trebui impozitați și supraimpozitați. În Occident, există niște cutii sigilate la ieșire, în care pacientul lasă cât dorește la externare, iar la sfârșitul săptămânii, personalul medical folosește banii pentru ieșiri la picnic sau alte activități de acest gen”.
O nouă lege a salarizării sau o coplată de 100 de lei?
De cealalată parte, reprezentanții Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor resping ideea, considerând-o rușinoasă, și cer, în schimb, aplicarea legii salarizării din 2010, care ar crește cu până la 40% salariile doctorilor, sau mărirea coplatei.
„Legalizarea plăților pe sub masă ar constitui o mutare a responsabilității pentru salarizarea medicului pe umerii cetățeanului, în timp ce acesta mai plătește taxe și impozite generale, asigurarea de sănătate, coplata la externare, obligatorie și ea. Singurul mecanism eficient de creștere a salarizării ar fi aplicarea legii salarizarii din 2010, care dublează salariile medicilor”.
La nivelul de acum, coplata nu ar putea rezolva situația salariilor. „Utilizarea sumelor obținute din coplată ar reprezenta o rezolvare a situației, la fel de ridicolă ca și sumele în sine - 10 lei pe caz externat. Pentru ca acestea să fie o soluție, ar trebui să reanalizăm propunerea reprezentanților FMI de a avea o coplată de 100 de lei pe caz externat”, susține CFSMR.
„Ideală, dar fără acoperire bugetară”
Aplicarea legii salarizării din 2010 nu e însă o soluție viabilă, în opinia altor medici. „Da, ar fi o soluție ideală, dar nu există acoperire bugetară, cel puțin nu acum, poate la anul”, spune Cătălin Cârstoiu. Acesta respinge și o eventuală creștere a coplatei la 100 de lei, mizând mai degrabă pe „asigurarea unui pachet de bază realist, iar restul serviciilor să fie acoperite de asigurări private sau coplata pacientului”. „Legalizarea plăților informale e o soluție mai bună decât să așteptăm să fie arestați medici pentru mită sau să plece toți”, adaugă președintele Colegiului Medicilor.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)