cugetarea veche

Din 2014, statul ar urma să deconteze teste speciale pentru depistarea cancerului de col şi sân şi a bolilor cu transmitere sexuală. Românii vor avea însă dreptul mai rar la analize de sânge şi urină.

Copiii, adulţii şi vârstnicii vor fi chemaţi la medic, chiar dacă nu îi doare nimic. Noul pachet de bază, lansat în dezbatere de către Ministerul Sănătăţii, prevede pentru fiecare categorie un grafic de prevenţie, de la tensiune, până la screening pentru cancer. Experţii spun însă că multe servicii erau şi până acum decontate, o noutate fiind doar reglementarea intervalelor la care se pot efectua. În plus, noul pachet nu reglementează serviciile intraspitaliceşti şi decontarea medicamentelor, sectoarele ce "înghit" cei mai mulţi bani.

Decontăm analize, dar nu avem laboratoare!

Copiii şi adolescenţii se vor prezenta la medicul de familie pentru monitorizarea greutăţii, dar şi pentru a se asigura că nu prezintă semnele pubertăţii precoce sau boli sexuale. Adulţii vor intra în programul de screening al depresiei, ce va include un chestionar, iar anual, medicul le va măsura tensiunea. În schimb, analizele de sânge şi urină se vor face la trei ani.

Femeile vor intra în programe de screening împotriva cancerului mamar şi de col. Cele de peste 25 de ani cu istoric familial vor efectua anual şi teste pentru depistarea mutaţiei BRCA. În teorie sună bine, însă puţine laboratoare fac astfel de analize. "Ecografiile şi mamografiile erau şi până acum decontate, însă fiecare clinică avea protocolul ei în ceea ce priveşte intervalul la care trebuiau făcute. O noutate reprezintă testele BRCA, dar nu ştiu în ce laboratoare se vor efectua", ne-a declarat medicul Dan Jinga, preşedintele comisiei de Oncologie din cadrul CNAS. O noutate e şi faptul că femeile peste 30 de ani vor putea efectua şi testul HPV, o dată la cinci ani, pe lângă testul Papanicolau.

Alergiile şi astmul, excluse de la decontare

De cealaltă parte, alergologii şi dentiştii reclamă că noul pachet exclude de la decontare o serie de diagnostice importante. Pacienţii vor trebui sa plătească pentru consultaţii dacă au astm, rinite alergice, dermatite de contact sau urticarie, dar şi cele opt teste cutanate care indică la ce sunt alergici. Şi dentiştii consideră injust modul în care vor fi acordate protezele gratuite: prima la 65 de ani, iar a doua, doar pentru cei care mai "prind" 75 de ani. În noul pachet, numai tratamentul dinţilor cu o singură rădăcină va mai fi decontat, adică doar infecţiile incisivilor şi caninilor, nu şi ale molarilor sau premolarilor, acolo unde apar cel mai des problemele.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/plusurile-si-minusurile-noului-pachet-de-servicii-medicale-de-baza-1062662.html?utm_source=export&utm_medium=rss&utm_campaign=b1

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro