Norme Coca 2023 - 2024

Rata scăzută a vaccinării i-a determinat pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să iniţieze un proiect legislativ care să-i oblige pe părinţi să-şi vaccineze copiii * medici de familie atrag atenţia că boli grave precum poliomielita sau variola sunt la un pas să facă noi victime 

Refuzul părinţilor să-şi vaccineze copiii i-a determinat pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să iniţieze un proiect de act normativ care va reglementa situaţia imunizărilor în România. Proiectul a fost iniţiat în urma numeroasele sesizări venite din partea specialiştilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări din ultimii ani. Deşi iniţiativa a stârnit reacţii negative din partea unor părinţi, aceasta este susţinută de medicii de familie, care din acest an vor prelua şi calendarul de vaccinări realizate până acum de medicina şcolară.

„Trebuie să existe o responsabilizare a părinţilor de a aduce aceşti copii la vaccinare. Avantajul la şcoală era că erau toţi adunaţi, la noi există riscul să nu se prezinte la vaccinare, ducând la o scădere şi mai mult a ratei de imunizare, ceea ce este foarte grav, pentru că ar însemna că ajungem la o limită îngrijorătoare. Sper că şi aprovizionarea cu vaccinuri din programul naţional de imunizări să fie constantă, corectă şi completă, astfel încât să nu avem foarte mulţi copii de recuperat la vaccinat”, a precizat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, prezentă ieri la Iaşi.

Părinţii trebuie motivaţi
Reprezentantul medicilor de familie a enumerat şi unele modalităţi prin care părinţii să fie convinşi să-şi vaccineze copiii. „Există tot felul de modalităţi care se practică în Uniunea Europeană şi cred că ar trebui să încurajăm şi să oferim un bonus părinţilor conştienţi, care îşi vaccinează copiii. Avem copii care acum doresc să meargă la şcoli în străinătate. Credeţi că e primit vreunul fără să aibă toate vaccinurile realizate? Nicăieri un copil nu este primit la şcoală în străinătate dacă nu are schema completă de vaccinări”, a mai subliniat dr. Rodica Tănăsescu. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii atenţionează asupra riscului reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un exemplu este poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării. Vaccinarea ROR (împotriva rujeolei, oreionului sau rubeole) în România a scăzut până la sub 80% în unele zone din ţară, în anul 2014.

Rată de vaccinare sub 70 la sută la Iaşi
Reprezentanţii Societăţii Medicilor de Familie Iaşi susţin că, la nivel judeţean, rata de vaccinare este sub 70 la sută.

Nicolae Banicioiu : “Parintii care REFUZA vaccinarea copiilor sunt INCONSTIENTI”

Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), anul trecut, au rămas restanţieri la un vaccin din programul naţional de imunizare 1.061 de copii. „Limita de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi sub un an, cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi, este de cel puţin 80% din populaţie vaccinată. Prin vaccinare s-a eradicat boli pe care generaţiile actuale nu îşi aduc aminte, însă aceste boli au revenit.

Poliomielita şi rujeola au revenit, iar refuzul persoanelor de la vaccinare este o greşeală foarte gravă”, a precizat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi. 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro