Scandal imens legat de ancheta jurnalistică efectuată de Centrul pentru Investigaţii Media, care titrase ”Cu acte neclare si diagnostice discutabile, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, i-a dat soțului pensie și cel mai mare grad de invaliditate”.Mariana Câmpeanu se apără – soțul său ”avea probleme de concentrare la locul de muncă” și enumeră bolile soțului său – cancer, enterită, agravarea consecințelor accidentului vascular, respectiv demență mixtă, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, însă ”toate aceste manifestări nu sunt permanente”. Între timp, președintele Traian Băsescu îi cere demisia ministrul Muncii!

”Iulian Câmpeanu pare însă astăzi, după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos: merge la nunți, folosește un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar și își ia nepotul de la grădiniță. În plus, este asociat în doua firme, dintre care una aflată în dizolvare. Numai din indemnizația pentru însoțitor – pe care o primește odată cu pensia – din 2005 și până în prezent, Iulian Câmpeanu a încasat, după calculele Centrului de Investigații Media, suma de 54.184 de lei”,arată www.investigatiimedia.ro despre soțul Marianei Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu susține că oferă ”opiniei publice informaţiile reale în legătură cu situaţia de fapt prezentată”, cataloghează demersul jurnalistic ca unul nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete: ”îşi propune ca scop evident şi transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist şi om politic”, iar ”obiectul atacului îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activități de interes public”.

”Soţul meu este un cetăţean obişnuit, prin urmare expunerea sa pe ecrane şi în fotografii, în timp ce se deplasează ezitant în fața casei, şi repetarea obsesivă a acestor cadre la interval de minute, nu serveşte unui deziderat de informare a publicului, ci reprezintă un afront la dreptul său la intimitate şi imagine”, este declarația Marianei Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu susține că problemele de sănătate ale soţului său, în vârstă de 68 de ani, au fost făcute publice în lipsa consimţământului său, deşi divulgarea diagnosticului unei persoane este interzisă prin Legea nr. 95/2006.

Mariana Câmpeanu afirmă că nu ar fi existat un interes de natură materială pentru ca acesta să fie declarat inapt de muncă la vârsta de 59 de ani, cu o pensie lunară de 350 lei: ”dacă şi-ar fi continuat activitatea, veniturile sale salariale ar fi fost în mod vădit mult mai consistente”.

Mariana Câmpeanu enumeră bolile soțului său:

- încă din anul 2000, a fost afectat de probleme neurologice care, ”nesupravegheate şi netratate în mod corespunzător”, au evoluat şi au generat accidente vascular cerebrale
- în intervalul 2004-2005, soţul meu a fost internat în repetate rânduri.
- încetarea contractului de muncă, survenită la 1 martie 2005, a fost determinată tocmai de faptul că angajatorul a constatat că Iulian Câmpeanu ”avea probleme de concentrare la locul de muncă, absenta perioade lungi de timp”.
- de la pensionare și până în prezent, a fost diagnosticat și cu alte afecțiuni, precizează Mariana Câmpeanu, respectiv:
1) cancer, operat, iradiat și chimio-tratat,
2) enterită radică operată,
3) agravarea consecințelor accidentului vascular: demență mixtă, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestări specifice de pierdere a cunoștinței, pierderi de echilibru, lipsă de orientare în timp și spațiu.

”Expertiza medicală efectuată a avut la bază întreaga documentaţie de care dispunea soţul meu la nivelul lunii martie 2005 şi am certitudinea că medicii care au examinat cazul au dat un verdict corect şi legitimat de starea concretă de sănătate a lui Iulian Câmpeanu, de rezultatele investigaţiilor medicale la care a fost supus şi de antecedentele sale patologice”, susține Mariana Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu spune că pensionarea lui Iulian Câmpeanu la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov ”nu a fost un favor şi nici un caz singular”, căci, între 2003-2007, toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucureşti erau supraaglomerate din cauza procesului de recalculare a pensiilor. De amintit că, în 2005, conform CV-ului postat pe site-ul Ministerului Muncii, Mariana Câmpeanu era director executiv al Casei Judetene de pensii Ilfov, precizează Centrul de Investigații Media.

”Am încercat împreună cu copiii mei şi familiile lor să-i asigurăm soţului meu un climat de viaţă echilibrat şi armonios, care să-i permită dacă nu refacerea, cel puţin menţinerea stării generale la un nivel acceptabil, iar faptul că în prezent este o persoană deplasabilă şi relativ coerentă, reprezintă o satisfacţie şi nicidecum un prilej de explicaţii publice asupra unor chestiuni de viaţă care nu prezintă şi nu au de ce să reprezinte un subiect de dezbatere publică şi linșaj mediatic”, este mesajul Marianei Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu sugerează o eventuală acțiune în justiție: ”voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens”.

Președintele Traian Băsescu a atacat-o pe Mariana Câmpeanu”Fac un apel la domnia sa direct, dacă știe că soțul ei nu e invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice grupa I, să-și prezinte demisia, fără să mai aștepte multe anchete. Dacă e adevărat că dânsul conduce, ia copilul de la școală (Centrul de Investigații Media precizase ”l-am filmat două zile la rând, mergând cu șoferul să-și ia nepotul de la grădiniță – n.r.), să-și prezinte demisia și să închidă subiectul”.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro