Odată cu venirea anotimpului cald, încep şi planurile de vacanţă ce implică marea, soarele şi o piele ciocolatie conferită de un bronz „sănătos“. Însă „Poliţista cosmeticelor“, Paula Begoun din SUA, cea care de peste 20 de ani ne ajută să descoperim adevărul din spatele produselor cosmetice, ne avertizează: soarele este cel mai mare duşman al pielii şi al sănătăţii, în general. Folosiţi creme împotriva soarelui, cu un factor de protecţie ridicat.

În cadrul unui interviu pentru adevărul.ro, Paula Begoun, aşa numita „poliţista cosmeticelor“ şi  Bryan Barron, coordonatorul echipei de cercetare şi dezvoltare al specialistei, ne-au vorbit despre cel mai mare duşman al pielii, despre produsele cosmetice şi cât de rău fac ingredientele naturale din ele, dar şi despre ce ar trebui să facem, zi de zi, pentru o piele tânără şi o viaţă sănătoasă care începe cu pielea, cel mai mare organ al omului.
Protecţia solară – cel mai important lucru pentru piele, chiar şi în casă
„Cel mai importat sfat pe care îl dau şi cea mai importantă regulă care trebuie urmată este să foloseşti creme cu protecţie solară! Trebuie să-ţi fie mai frică de soare decât de orice altceva. Cel mai toxic element pentru piele este soarele“, începe Paula Begoun o listă lungă de sfaturi cu privire la sănătatea pielii.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte să ieşi din casă, indiferent de anotimp, fie că eşti bărbat sau femeie, este să te dai cu crema cu protecţie solară. „Înainte se folosea cremă cu protecţie având un factor de15 sau mai mare. Însă noile cercetări, ne spun că nu mai ajunge. Acum trebuie să fie cel puţin SPF (factor de protecţie solară) 20, 25, 30 şi chiar mai mare. SPF 30 este cel mai bun factor de protecţie pe care trebuie să-l aplicăm cu generozitate, nu doar aşa, un pic, doar să zicem că ne-am dat cu ceva. Această cremă trebuie aplicată înainte să ieşi din casă. Chiar şi în casă, soarele pătrunde prin ferestre şi leziunile pielii provocate de el se resimt. Problemele de piele cauzate se soare au loc chiar din primul moment în care pielea «vede» lumina zilei“, continuă „The Cosmetics Cop“ (Poliţista cosmeticelor).
Bryan Barron avertizează şi el că leziunile cauzate de soare se acumulează în timp. „De exemplu, dacă foloseşti crema de protecţie doar atunci când te duci la plajă sau când ştii că vei sta direct în soare este greşit. Ce trebuie să ştii este că soarele cauzează probleme şi când crezi că ieşi afară doar pentru câteva momente, când conduci spre serviciu, sau te duci la poştă... sau când e înnorat şi ai impresia că nu ai de ce să te protejezi. Toate aceste momente se adună în timp, iar pielea are o memorie lungă“, potrivit lui Bryan.
Asta înseamnă că nu mai avem voie să ne bronzăm?
Exact, niciodată, este răspunsul specialiştilor. Cei doi avertizează şi împotriva solarului. Cancerul de piele în incidenţă atât de mare este din cauză că tinerii se duc din ce în ce mai mult la solar. „Mai bine ia un pachet de ţigări şi înghite-l. Solarul, s-a demonstrat, este la fel de periculos ca fumatul“, accentuează Paula.
Şi totuşi, parcă ne lasă o portiţă de scăpare, dar doar la prima vedere: „Dacă vreţi să staţi la soare, faceţi asta cu inteligenţă. Nu vă supuneţi unor riscuri inutile. Purtaţi ochelari de soare, să nu vă distrugeţi ochii, daţi-vă cu cremă de protecţie, multă, şi, de fapt, nu staţi în soare, căutaţi umbra. Dacă încetezi să te porţi urât cu pielea ta, vei arata mai tânăr cu 10-20 de ani“ spune Paula Begoun.
Idealul este să nu stai în soare, crede şi Bryan. Deloc. Însă, dacă ţii neapărat să ai un bronz frumos şi uniform, tot el ne aduce aminte că, acum, există tot felul de metode pentru asta. „Aceste produse autobronzante sunt de ceva vreme pe piaţă, dar înainte, dacă le foloseai, căpătai o culoare portocalie urâtă. Acum nu mai există această problemă“, este de părere Bryan.
Uneori, produsele naturale fac mai mult rău decât bine
În ceea ce priveşte ingredientele din cremele cu protecţie solară, şi nu numai, cei doi au păreri foarte stricte: nu tot ce e natural e bun, şi nu tot ce e sintetic e rău. „Parabenii, sulfaţii, uleiul mineral... totul este o minciună. Cele mai nebune avertizări împotriva acestor substanţe nu se potrivesc cu cercetările în domeniul produselor pentru piele. Uleiul mineral este un ingredient incredibil de bun, vindecător chiar... Vine de la mama natură. Mai mult, este folosit într-o formă purificată în produsele cosmetice“, explică Paula.
Tot Paula este de părere că parabenii nu cauzează cancer de sân. „Nu există nici cea mai mică cercetare, niciun studiu cât de mic care să spună ca parabenii cauzează cancer de sân. Parabenii sunt printre cei mai blânzi conservanţi pentru produsele cosmetice, se folosesc chiar şi în mâncare“, declară „The Cosmetics Cop“ (Poliţista cosmeticelor).
Colegul Paulei ne explică şi mai bine. „Există frica aceasta că ingredientele sintetice trebuie să fie rele, dăunătoare, letale chiar şi că cele naturale trebuie să fie sănătoase şi bune şi folosite din plin. Totuşi, şi iedera otrăvitoare (n.r. - Toxicodendron radicans – o plantă otrăvitoare din America de Nord şi Asia care cauzează mâncărimi, iritaţii şi chiar răni ale pielii) creşte din pământ, dar eu nu mi-aş pune aşa ceva pe piele“, spune Bryan Barron.
În ceea ce priveşte produsele naturale, echipa de specialişti ne avertizează cu privire la doar câteva. Citricele, de exemplu, dacă sunt folosite pe piele, odată cu expunerea la soare dau naştere unor pete urâte închise la culoare din cauza unui component. Aşadar, feriţi-vă de lămâi, portocale şi altele. „Şi lavanda sună minunat, dar pe piele este un duşman pentru sistemul endocrin, cauzează moartea celulelor. Alcoolul la fel, cauzeazădistrugeri ale radicalilor liberi, usucă pielea şi distruge colagenul natural din ea. Toate acestea apar în produsele cosmetice, sunt naturale însă sunt rele pentru piele. Şi nimeni nu se plânge de ele“, conchide Paula.
Cine sunt Paula Begoun şi Bryan Barron şi de ce ar trebui să le ascultăm sfaturile
De peste 30 de ani, Paula Begoun este fidelă misiunii ei de a veni în sprijinul femeilor din întreaga lume, ajutându-le să descopere adevărul din spatele produselor cosmetice şi să facă diferenţa dintre adevăr şi ficţiune. Împreună cu echipa ei, Paula a analizat, în decursul anilor, peste 200.000 de produse, acumulând un volum extraordinar de informaţii referitoare la industria cosmetică. Marii jucători de pe piaţa produselor cosmetice apelează la serviciile de consultanţă ale Paulei.
Bryan Barron este cunoscut pentru activitatea sa ştiinţifică derulată în vederea dezvoltării sau îmbunătăţirii formulelor care stau la baza produselor cosmetice. Colaborarea lui cu Paula Begoun a început acum aproape 14 ani, odată cu dezvoltarea, alături de Paula, a celei de-a cincea ediţie a cărţii „Don’t Go to the Cosmetics Counter Without Me“ (Nu te duce să cumperi cosmetice fără mine).
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro