Norme Coca 2023 - 2024

Sursa jurnalul.ro

Mai multe judeţe din România, în special din Transilvania, prezintă zone cu un nivel ridicat de poluare cu radon, arată cele mai noi măsurători făcute de o echipă de specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Cercetătorii au găsit concentrații foarte mari ale acestui gaz radioactiv inclusiv în școli, grădinițe, primări și valori uriașe în câteva peșteri celebtre. Ei lucrează la un proiect care are ca scop dezvoltarea unor sisteme de reducere a expunerii populaţiei la radon.

Radonul este un gaz radioactiv natural, provenit din dezintegrarea radiului, acesta din urmă provenind din dezintegrarea uraniului - considerat a avea un rol important în producerea cancerului bronho-pulmonar, dar şi a leucemiei. Potrivit specialiştilor, gazul radioactiv se degajă din sol şi se infiltrează în case prin structura de rezistenţă sau prin crăpăturile plăcii. Astfel, el poate avea un nivel mai crescut al concentraţiei în apartamentele sau sălile aflate la demisolul sau parterul clădirilor şi mai ales acolo unde clădirile au fost izolate.

„Ne situăm într-o zonă de risc ridicat. (...) Zone de risc sunt toate cele care au peste 300 de Becquereli/metru cub şi unde ar trebui făcute măsurători detaliate şi ar trebui implementat un protocol riguros de control. (...) Rezultate mai mari de 300 sunt cam în toate judeţele. (...) În instituţii publice am avut surprize ca în aproximativ 180 de şcoli şi grădiniţe, primării, pe care le-am monitorizat în aceste campanii să constatăm nivel ridicat, atât în Alba în mai multe şcoli şi grădiniţe, în judeţul Timiş, în Suceava”, a declarat spus coordonatoarea proiectului, Alexandra Cucoş-Dinu, la un seminar în cadrul căruia s-au prezentat rezultatele de până acum ale cercetărilor.

Citeste mai departe

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro