Premierul Victor Ponta a anunțat că săptămâna viitoare, la rectificarea bugetară, va aloca banii necesari pentru ca România să aibă unități medicale de urgență în cazul unei epidemii de Ebola.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

"Ebola face ravagii îngrozitoare în Africa de Vest, dar oricând poate lovi și alte societăți. Am discutat cu medicul Arafat, am văzut exact care sunt facilitățile pe care fiecare țară trebuie să le aibă la dispoziție, dacă apare vreun caz izolat sau semnalăm undeva la aeroport o problemă. La rectificarea de săptămâna viitoare alocăm toți banii necesari ca România să aibă unitățile medicale de intervenție. Nu vreau să sperii pe nimeni, nu e vorba de epidemie, dar dacă avem un caz, dacă avem două cazuri, trebuie să avem echipamentele cele mai moderne de depistare și după aceea de izolare a celor posibili afectați de o asemenea boală'', a spus premierul Victor Ponta, miercuri, la Antena 3, într-o ediție specială realizată la New York.

Peste 20.000 de persoane vor fi infectate cu virusul Ebola până la începutul lunii noiembrie dacă nu se iau măsuri de întărire a controlului epidemiei din Africa occidentală, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un studiu apărut în revista New England Journal of Medicine și reluat de AFP.

'Presupunând că nu se înregistrează nicio schimbare la nivelul măsurilor de control a epidemiei, la începutul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri în Liberia, 5.935 în Guineea și 5.063 în Sierra Leone, arată experții în studiu. 'Fără o îmbunătățire semnificativă a măsurilor, în următoarele luni vor exista nu sute de cazuri și de morți pe săptămână, ci mii', avertizează ei, subliniind că rata mortalității în rândul persoanelor afectate de virus se ridică la 70,8%.

Dacă nu se face nimic, Ebola riscă să se prelungească în regiune câțiva ani și să devină 'endemică', potrivit experților. Conform celui mai recent bilanț al OMS, publicat luni, epidemia de Ebola s-a soldat cu peste 2.800 de morți în Africa occidentală de la începutul anului, cele mai afectate țări fiind Liberia, Guineea și Sierra Leone.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Cristina Tatu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro