Numai anul trecut la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” s-au înregistrat 75.000 de consultaţii * reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi caută soluţii pentru a mai înfiinţa două centre de permanenţă care să mai degreveze serviciile de urgenţe
Aglomeraţia generalizată de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” a atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, după ce numai anul trecut în această unitate s-au înregistrat 75.000 de consultaţii. Adresabilitatea crescută din serviciul de urgenţe i-a determinat pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi să caute soluţii pentru a mai scădea numărul consultaţiilor din UPU. Şefii DSP consideră că centrele de permanenţă sunt alternativa pentru a rezolva pacienţii care nu reprezintă urgenţe.
În judeţul Iaşi sunt 11 centre de permanenţă, în localităţile Movileni, Bivolari, Ciorteşti, Deleni, Focuri, Podu Iloaiei, Schitu Duca, Vlădeni, Prisecani, Plugari şi Mirceşti. În mediul urban s-au înfiinţat anul trecut două centre: Centrul de Permanenţă „Umanitas”, în Iaşi, şi Centrul de Permanenţă „Sf .Vineri”, în Paşcani.
Numărul mare consultaţii din serviciul de urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” i-a atras atenţia şi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în urma vizitei recente efectuate la Iaşi. În acest sens, conducerea DSP i-a propus Ministrului Sănătăţii înfiinţarea a încă două centre de permanenţă. „Încă două centre de permanenţă pe lângă cele existente ar degreva şi mai mult UPU-rile de urgenţele minore. Cifrele privind adresabilitatea centrelor de permanenţă din mediul rural arată că populaţia are nevoie de servicii medicale în regim de urgenţă. Dacă Ministerul Sănătăţii va aproba înfiinţarea celor două unităţi, împreună cu autorităţile locale vom căuta locaţiile”, a precizat dr. Eugen Popescu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Centrul de permanenţă din Iaşi este necunoscut
Deşi înfiinţat în luna iulie 2014, Centrul de Permanenţă „Umanitas” din Iaşi este necunoscut în rândul populaţiei. Situat pe strada Han Tătar, numărul 10, Bl. 362, ABC, parter, centrul are cinci medici de familie care asigură garda de luni până vineri, de la ora 15.00 până la ora 8.00 dimineaţa, iar sâmbăta şi duminica gardă de 24 de ore.
Iniţial, centrul a luat fiinţa pentru a degreva Spitalul „Sf. Maria” însă, până acum, numai populaţia din cartierul Tătăraşi ştie de existenţa unităţii medicale. Anul trecut, din iulie până decembrie au fost acordate doar 1.544 de consultaţii. „Am anunţat de existenţa centrului Serviciul Judeţean de Ambulanţă, reprezentanţii Unităţilor de Primire a Urgenţelor din Iaşi, dar şi medicii de familie, însă până acum adresabilitatea o avem numai din populaţia din cartierul Tătăraşi. Printre pacienţii trataţi se numără atât copii, cât şi bătrâni care au de urmat tratamente injectabile sau perfuzii. Un astfel de centru ajută foarte mult serviciul de urgenţe, iar cadrele medicale ar trebui să informeze pacienţii mai des de existenţa acestuia”, a precizat dr. Aurelia Chiprian, coordonatorul Centrului de Permanenţă „Umanitas” Iaşi.
Sistem de telemedicină în centrele de permanenţă
Conducerea DSP susţine că o mai bună comunicare între centrele de permanenţă şi serviciul de urgenţă prin sistemul de telemedicină va îmbunătăţii activitatea şi calitatea serviciilor medicale. Având în vedere proiectul lansat de Ministerul Sănătăţii privind implementarea unui sistem informatic de telemedicină şi la centrele de permanenţă, Direcţia de Sănătate Publică şi-a arătat interesul, solicitând înfiinţarea acestuia şi la nivelul judeţului Iaşi. „Am solicitat Ministerului Sănătăţii măsurile necesare ce trebuie intreprinse pentru a putea participa la acest proiect în vederea creşterii gradului de accesibilitate a populaţiei din zona rurală şi pentru a compensa inechităţile menţinute şi accentuate mai ales la nivelul categoriilor sociale vulnerabile în accesarea serviciilor de sănătate”, a mai precizat dr. Popescu.
Acest sistem informatic de telemedicină este implementat şi funcţionează în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor a Spitalului „Sf. Spiridon”, existând posibilitatea realizării unei reţele cu centrele de permanenţă. Cristina MIHĂILĂ
22.265
Acesta este numărul de consultaţii acordate anul trecut în cele cele 11 centre de permanenţă din mediul rural. 21.358 de cazuri au fost rezolvate la nivelul centrelor.
***
Cea mai mare adresabilitatea s-a înregistrat în Centrul de Permanenţă din Deleni, unde anul trecut au fost acordate 3.341 consultaţii, din care 3303 au fost rezolvate în centru.
***
„Cifrele privind adresabilitatea centrelor de permanenţă din mediul rural arată că populaţia are nevoie de servicii medicale în regim de urgenţă” - dr. Eugen Popescu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică.