Oamenii de știință de la Universitatea Berkeley, din California, au anunțat că au dezvoltat un display conceput special pentru persoanele care suferă de defecte de vedere (miopie, hipermetropie etc.).
Ecranul poate ajusta o imagine în așa fel încât ochiul să o perceapă clar, fără a fi nevoie de ochelari. Tehnologia folosește un algoritm special care alterează imaginea respectivă în funcție de tipul de lentilă corectoare purtată de obicei de persoană, dar și un filtru special de lumină.
Algoritmul modifică lumina care vine de la fiecare pixel individual astfel încât, în momentul în care aceasta trece printr-o gaură mică din filtrul de lumină, razele ajung la retină într-un mod care recreează o imagine clară.
La baza acestei tehnologii stă ideea de a anticipa modul în care ochiul va distorsiona informațiile vizuale de pe ecran și de a le ajusta, pentru a nu fi încețoșate.
Echipa de la Berkeley a colaborat cu cercetători de la MIT, dar și de la Microsoft, și susține că această tehnologie ar putea ajunge să fie aplicată și în cazul defectelor sau bolilor de vedere ce nu pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de vedere.
Nu se știe exact când noul tip de display va fi integrat în produsele comerciale, dar cu siguranță este o veste bună pentru persoanele care acum sunt nevoite să poarte ochelari în orice moment al zilei. Având în vedere cât de mult interacționăm cu gadgeturile în fiecare zi – la birou, acasă, în metrou, chinul de a purta ochelari ar fi redus considerabil.