Norme Coca 2023 - 2024

Mai multe persoane, printre care fostul şef al CJAS Timiş şi mai mulţi medici de la clinica privată Selfmed din Timişoara au fost audiate joi seară într-un caz de decontări ilegale de servicii medicale fictive. Potrivit anchetatorilor, în timpul mandatului lui Cristian Careba s-au decontat către o clinică privată, din banii Casei de Asigurări, servicii medicale dubioase. De exemplu, un pacient de 96 de ani a fost consultat pentru probleme în cuplu, iar altul ar fi mers la medic de 18 ori într-o lună. Este motivul pentru care anchetatorii au efectuat joi mai multe percheziţii în Timiş şi Mehedinţi.

Joi seară au fost audiaţi de procurori fostul şef al CJAS Timiş, Cristian Careba, directorul economic al instituţiei din perioada vizată de anchetatori, medicul Diana Nicoară, unul dintre asociaţii clinicii private SelfMed, precum şi un alt medic. Cei patru sunt audiaţi vineri la Bucureşti, la Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma percheziţiilor de joi, oamenii legii au audiat mai multe persoane suspecte de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi au ridicat mai multe documente menite să probeze decontările ilegale de servicii medicale.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Casa de Asigurări ar fi fost indusă în eroare chiar cu sprijinul unor angajaţi ai instituţiei. Demersurile legale s-au făcut după ce un raport al Curţii de Conturi arăta că mai mulţi medici au raportat către Casă în vederea decontării sute de consultaţii într-o singură lună. Raportul semnala de asemenea situații absurde precum decontarea de servicii de planning familial sau sfaturi legate de contracepție pentru pacienți de 90 ani.

Pe ambulatorul clinic al judeţului Timiş, auditorii publici externi au făcut testul de a însuma numărul de pacienţi raportaţi într-o lună de acelaşi medic specialist. Astfel s-a constatat că există medici care raportează 826 de persoane consultate într-o lună, ceea ce atrage atenţia auditorilor publici externi referitor la realitatea prestării acestor servicii medicale şi în ceea ce priveşte afluxul de pacienţi”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Prejudiciul în acest caz este de aproximativ 100.000 de lei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro