Arestarea medicilor de la Spitalul de Arşi din Bucureşti a scos la iveală multe aspecte privind modul în care această unitate îşi desfăşura activitatea după modelul unui grup infracţional. Pe lângă binecunoscutele vedete care s-au operat la acest spital, au mai existat şi o mulţime de oameni obişnuiţi ale căror poveşti nu sunt la fel de bine mediatizate.
Unul din pacienţii care a avut ghinionul să fie "tratat" la acest spital este Rodica Aldea, din judeţul Dâmboviţa. În 2010, aceasta a realizat o operaţie de extirpare de sân, în Ungaria. După aceea, în vara anului 2011, pentru reconstrucţia mamară a ales să vină în Bucureşti.
După cum ne-a povestit fiica sa, Rodica Aldea a mers la o clinică privată, la medicul Daniela Bunilă, de unde i s-a spus că este mai ieftin să se opereze la Spitalul de Arşi. "Am dat 2.500 de euro, iar operaţia a fost un fiasco", a declarat aceasta, adăugând că după operaţie au apărut infecţie după infecţie, iar implantul a trebuit scos.
Mai târziu, alt medic de la Spitalul de Arşi a cerut 4.000 de euro, pentru noua operaţie, spunând că este mai complicată. A preferat însă să meagă la alt medic, efectuând noua intervenţie chirugicală la o clinică privată.
"Am contactat-o pe doamna medic Daniela Bunilă pentru a ne returna cei 2.500 de euro", ne-a mai spus fiica Rodicăi Aldea, adăugând că medicul a refuzat să dea banii înapoi.
Prin urmare, s-a hotărât să depună plângere la DNA, care însă a trimis plângerea la Parchetul de pe Tribunalul Bucureşti. Potrivit documentelor transmise redacţiei, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în condiţiile în care prin cercetările efectuate nu au fost confirmate pretinderea şi primirea unor bani de către doctor pentru efectuarea unui act din sfera atribuţiilor de serviciu. În plus, "în lipsa coroborării cu alte probe, acestea sunt insuficiente pentru a genera presupunerea rezonabilă privind comiterea unei fapte de natură penală", se precizează în referatul procurorilor.
Decizia procuraturii a fost atacată de Aldea Rodica, următorul termen de judecată fiind stabilit pe data de 25 mai. Fiica pacientei ne-a mai spus că medicul a recunoscut că a primit 800 de euro pentru cumpărarea protezei, că operaţia nu a fost reuşită şi că Daniela Bunilă nu figurează printre numele medicilor reţinuţi de la Spitalul de Arşi.
26 de persoane sunt urmărite penal
În dosarul privind Spitalul de Arşi sunt urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual. Cercetările vizează 16 medici, o asistentă şi nouă pacienţi.
Duminică, Tribunalul Capitalei a decis arestarea preventivă a managerului Spitalului, Vitalie Stan. Alături de director, au fost arestaţi şeful Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, şi medicul Elena Cristina Isac.
În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi pentru care s-a propus arestarea preventivă - Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Aurelia Isac -, dar şi al unei angajate a unei clinici private, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar.
Alţi nouă medici şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) vineri, după percheziţii şi audieri.
Cum funcţiona "fabrica de bani"
Medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportările acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti spun că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului, în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi.
Suspecţii, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, ofereau consultaţii atât în cadrul Spitalului de Arşi, cât şi în cadrul unor clinici private, susţin anchetatorii.
"În discuţiile purtate, suspecţii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preţ mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică", mai arată PTB.
Dacă pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale. Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către CASMB şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.
Peste jumătate de milion de euro, găsiţi în urma percheziţiilor
Anchetatorii au făcut, vineri, percheziţii la Spitalul de Arşi şi la 22 de adrese din Bucureşti, inclusiv la locuinţele unor medici, unde au găsit importante sume de bani. Acasă la un alt medic au fost găsiţi 50.000 de euro, la un altul, 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese în tura de noapte, 1.000 de euro. În total, la cei vizaţi de percheziţii au fost găsiţi peste jumătate milion de euro.