Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, vorbeşte, luni seară, de la ora 22:00, pe TVR 1, la "Povesti în halate albe", despre acei medici care îşi fac meseria cu demnitate. O campanie susţinută de Telejurnalul TVR şi Consiliul Investitorilor Străini -
Am rămas fără medici! Tinerii pleacă, iar pe cei puţini care se încumetă să rămână în ţară îi etichetăm, adesea, prea uşor: iau şpagă! Este tabloul unui sistem de sănătate blonav, aşa cum îl vede, din interior, un medic care profesează în România de o viaţă. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, vorbeşte, luni seară, de la ora 22:00, pe TVR 1, la "Povesti în halate albe", despre acei medici care îşi fac meseria cu demnitate. O campanie susţinută de Telejurnalul TVR şi Consiliul Investitorilor Străini.
Confundăm activitatea medicilor cu sistemul afectat în care aceştia lucrează, atrage atenţia Vasile Astarastoae, profesorul de Medicină Legală care coordonează de şase ani activitatea Colegiului Medicilor din România.
"Marea ipocrizie a fost că din 1990 şi până acum, toate guvernele, toate partidele politice, toate ONG-urile au declarat: sănătatea şi educaţia sunt priorităţi naţionale. Numai că de la vorbă la faptă distanţa este foarte mare" spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România.
Aşa am ajuns să nu avem nici doi medici la 1000 de locuitori. Iar tinerii continuă să plece. Cei care au ales să fie de profesie medic în România demonstrează că, dacă vrei cu adevărat, poţi reuşi chiar şi într-un sistem aparent fără perspective.
"Doamna doctor Florentina Vlădăreanu a început ca medic internist şi s-a specializat apoi în hematologie. Oricine caută un medic bun în domeniu este trimis către ea. Ea îi numeste pe toţi copiii ei." Este un fragment din emisiunea "Povesti în halate albe", de luni seară, de la TVR.