Sistemele de securitate din zilele noastre au devenit tot mai sofisticate. In blocuri nu intri decat daca suni la interfon sau esti locatar. Toate firmele, firmuletele, magazinele si magazinasele sunt obligate sa aiba in dotare un sistem video, la intersectii suntem filmati non-stop, nu pentru ca am fi frumosi sau destepti, ci pentru ca suntem potential infractori. In marile magazine construite de capitalismul din afara tarii noastre patruleaza angajati antrenati in securitate, echipati cu toate cele, de parca am fi in zone aflate in razboi. In bancile care nu prea sunt ale noastre, paza este vizibila.
Oamenii obisnuiti isi iau masuri de precautie, isi asigura masinile pentru cazul de furt, nu-si lasa bicicletele decat legate de stalpi sau garduri. Femeile umbla cu gentile strans lipite de corp, iar barbatii evita sa mai tina portofelul in buzunarul de la spate.
Cei care stau la case isi fac garduri serioase, scumpe, supravegheate de sisteme sofisticate. Isi cumpara caini fiorosi pe care nu ai vrea sa ii vezi de aproape si care iti pot provoca stop cardiac cand se reped zgomotos de partea cealalta a gardului, la mai putin de un metru.
Psihologic, stam rau din acest punct de vedere, ne intoarcem sa verificam daca usa s-a incuiat cu adevarat, inchidem electric masina dar verificam si tragand de portiera. Iar de ai bani suficienti, faci contract cu una din multele firme de securitate si, in cateva minute, angajati ai ei vin la tine sa vada care-i problema. Firmele acestea s-au dezvoltat pe baza fricii romanului de hoti sau a obligativitatii prevazuta prin lege pentru luarea masurilor de preventie.
Pe langa toate aceste sisteme de securitate, fiecare organizatie care si-a permis a cuprins in organigrama ei structuri de control, menite sa verifice ce se intampla in interior, daca banii si bunurile sunt bine gestionate si nu cumva se gandeste cineva sa pagubeasca institutia.
Toate acestea se fac si cu afectarea serioasa a bugetului statului. Ei bine, eu cred ca s-a ajuns mult mai departe in ce priveste aceste cheltuieli. Ministerul Sanatatii vrea sa performeze pe aceasta linie. Adica, pe langa paznicul de la poarta, sistemele de supraveghere video, angajatii firmelor care pazesc interiorul si structurile obligate sa faca o sumedenie de controale, au emis si cardurile nationale de sanatate, care au si scopul de a reduce fraudele din sistem.
Inca o masura care costa. Milioane de euro. Care demonstreaza ca nu se prefera bisturiul, ci pansamentul. Pe banii nostri. Imi plac la nebunie si declaratiile care se fac pe aceasta linie, cu zambete largi, uite ce am facut noi pentru binele vostru…