În urma petiţiei adresată Instituţiei Prefectului – judeţul Neamţ, de către un grup de medici de familie dinPiatra Neamţ, George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, a purtat discuţii cu primarul municipiului Piatra-Neamţ cu privire la valoarea redevenţei ce urmează a fi plătită de aceştia pentru cabinetele medicale luate în concesiune.

În urma discuţiilor, s-au primit asigurări că se va face o reevaluare a clădirilor în care medicii îşi desfăşoară activitatea şi un calcul real al redevenţei datorate, având în vedere faptul că îmbunătăţirile aduse spaţiilor au fost realizate din veniturile medicilor.

“În ceea ce priveşte clădirile dispensarelor, trebuie să avem în vedere că acestea au o destinaţie medicală şi nu una comercială, iar un act medical de calitate trebuie să se realizeze în condiţii adecvate. Atunci când există mijloace prin care putem sprijini activitatea medicilor, trebuie să le folosim. Petiţia primită o vom înainta Primăriei municipiului Piatra Neamţ, în vederea analizării aspectelor semnalate, sperând într-o soluţionare obiectivă”, a declarat George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ.

Noi apreciem ca ar cam trebui si medicii de familie care se plang de spatii sa intre in economia de piata, ca au avut atata amar de timp sa isi rezolve problemele locative, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca au lipsit la recentele proteste facute  de medicii din toata tara la Bucuresti, asa ca e usor sa stai la caldurica cu mana intinsa si sa astepti bani sau favoruri locative, dar e greu sa devii competitiv intr-un sistem medical oarecum liberalizat.

Speram ca primaria sa nu faca greseala sa se lase impresionata de astfel de demersuri, caci asistenta sociala se refera la oamenii amarati, nu la medicii de familie care, in ciuda juramantului depus stau ca momaile si privesc pasivi cum sistemul sanitar romanesc se naruie tragand dupa el pacientii. Eu nu am vazut vreun medic de familie sa isi rupa camasa de pe el in fata la TT ca nu poate oferi retete gratuite la batranii, ca nu are cu ce vaccina copii, sau ca efectiv notiunea de medic de familie este dusa in derizoriu de sistemul de sanatate romanesc. Asadar isi cam merita soarta acesti medici de familie, si da, generalizez pentru ca repet, nu am vazut niciunul sa protesteze pentru ca nu poate sa asigure asistenta medicala la standarde normale.

Mai mult de atat, reprezentantii medicilor de familie nu sunt de gasit, iar ca opinie personala, un medic, mai ales de familie, ar trebui sa poata fi gasit indiferent de ora:

Am incercat sa contactam presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie Neamt, doamna Covrig Mihaela si pe primul telefon fix nu raspundea, pe al doilea nici atat iar mobilul era inchis.

Am incercat sa contactam pe vicepresedinta F.N.O.M.F. Neamt, Dr. Bica Angela  si la fel, fixul e de decor, unul dintre mobile zice ca e blocat pentru apelurile de sosire, iar al doilea nu raspunde.

Am trecut la urmatorul vicepresedinte pe care am reusit sa il contactam, dar motivand ca a fost plecat din tara, nu a putut sa ne raspunda la doua intrebari simple: Cu aproximatie cati medici de familie sunt in federatia nemteana si cati au fost la proteste in Bucuresti.

Am mai descoperit ca in alta parte, pe net, ar mai fi un alt vicepredinte, dar deja ne plictisisem, asa ca vai de capul celor care au asemenea medici de familie. Sper ca primaria sa le dea ce vor atunci cand se vor comporta si ei ca niste medici de familie si vor raspunde la telefon, caci ce sa vezi, in calitate de pietrean am pretentia ca medicul platit din banii mei sa imi mai si raspunda la telefon.

Iosub Robert

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro