Preferinţele muzicale pot să dezvăluie principalele trăsături de personalitate ale oamenilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează Reuters.
Dacă unei persoane îi plac acordurile melodioase ale pieselor interpretate de Norah Jones, atunci acea persoană este cel mai probabil "un empatizator", potrivit autorii studiului, care folosesc acest termen pentru a se referi la un individ care reacţionează la emoţiile transmise de ceilalţi.
În schimb, dacă preferinţele muzicale se îndreaptă spre cântecele trupei Sex Pistols, atunci persoana în cauză este "un sistemizator", un individ care analizează legile de funcţionare şi tiparele care definesc lumea. Studiul, publicat miercuri în revista Plos One, a fost condus de o echipă coordonată de David Greenberg, masterand la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Cambridge.
"Deşi preferinţele muzicale ale oamenilor au fluctuat de-a lungul timpului, am descoperit că nivelul de empatie şi stilul de a gândi ale unei persoane prezic genul de muzică care este pe placul acelui individ", a declarat David Greenberg. "De fapt, stilul cognitiv - care defineşte dacă un om excelează în empatie sau în gândire sistemică - poate fi un indicator mai bun în ceea ce priveşte preferinţa pentru un gen muzical decât un indicator al personalităţii lui", a adăugat coordonatorul studiului.
Cercetarea s-a bazat pe răspunsurile oferite de 4.000 de utilizatori ai reţelei de socializare Facebook care au fost invitaţi să răspundă la întrebările de ordin psihologic dintr-un chestionar şi ale căror preferinţe muzicale au fost asociate cu stilurile lor cognitive determinate de răspunsurile lor. "Oamenii cu scoruri mari la empatie tind să prefere muzica melodioasă (R&B, soft-rock şi alte genuri alternative), muzica lipsită de pretenţii (country, folk) şi muzica contemporană (electronică, latino, acid jazz şi euro-pop)", au explicat autorii studiului. "Acestor persoane le displace muzica intensă, precum punk şi heavy metal. În schimb, oamenii cu scoruri mari la sistematizare preferă muzica intensă şi detestă stilurile muzicale melodioase", au adăugat ei. Studiul a arătat că preferinţele muzicale pot să indice chiar şi stilurile şi curentele muzicale ascultate cu predilecţie de participanţi în cadrul unui aceluiaşi gen muzical - "empatizatorii" preferă jazz-ul melodios, iar "sistemizatorii" preferă jazz-ul complex şi avangardist.