O operaţie extrem de rară şi foarte periculoasă, de întrerupere a unor vase de sânge care hrăneau o tumoră gigant, a fost realizată cu succes în Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, de către chirurgul cardio-vascular al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, prof. dr. Galajda Zoltan, după ce pacienta, o adolescentă de 15 ani aflată în "şoc dureros", a fost refuzată de clinici renumite din Europa, din cauza dificultăţii cazului şi riscurilor intervenţiei. Modalitățile de intervenție în acest caz vor fi publicate în literatura medicală de specialitate.

O adolescentă, în vârstă de 15 ani, din localitatea Lipova, judeţul Arad, a ajuns la dr. Galajda cu dureri insuportabile şi în imposibilitatea de a se deplasa, după ce părinţii săi au cheltuit mii de euro pe tratamente care au eşuat. Durerile erau provocate de o tumoră vasculară care-i împânzea abdomenul şi bazinul. Cazul a fost prezentat de chirurgul cardio-vascular prof. dr. Galajda Zoltan, în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat managerul Spitalului Județean de Urgență, Erica Venemozer, directorul medical Paula Mare, directorul de îngrijiri Gabriela Opriș și directorului economic Mircea Pal.
Tânăra de 15 ani, Sulincean Alexandra, s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumora ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.
Boala a devenit simptomatică în urmă cu 2 ani când în urma unei căzături a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte. Investigaţiile efectuate au relevat faptul că de fapt malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului (numită retroperitoneu) şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile, au apărut semne de pareză (mers dificil). Acum câteva săptămâni fetiţa a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara, coma care s-a adeverit a fi un soc dureros din cauza compresiei medulare.
În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti (la cel din urmă s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat Dr. Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chişineu-Cris aparţinând Societăţii Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut (şi bine înţeles al durerilor fetiţei) a cerut imediat investigarea ei.
Bolnava a fost imediat acceptata de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timişoara. Datorită examinării impecabile efectuate aici, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de Dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumora. Din cauza riscului operator crescut, Directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii, în ciuda faptului că Directorul Societăţii Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenţia până la o suma de 20.000 (douăzeci de mii) de euro. Trebuie să amintim deosebita solidaritate a copiilor şi a părinţilor de la şcoala unde învăţa Alexandra care au adunat aproape 4000 (patru mii) de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată şi operată.
În aceste condiţii Dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculara din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie Dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi Dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară (au participat fără nici o renumeratie, plătindu-şi şi biletele de avion). Nu trebuie uitat nici medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu şi asistentele secţiei.
Operaţia a fost efectuată pe data de 29.04 şi a durat aproximativ 5 ore. Emoţiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operaţia s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile şi implicit paralizie. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă (pe cale de a se rupe) de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare. Celor care au ajutat-o şi m-au ajutat ţin să le mulţumesc încă odată.
Mă folosesc de prilejul acestei conferinţe de presă pentru a preciza situaţia mult controversatului compartiment de chirurgie cardiovasculară de la Satu Mare. Din păcate până acum au fost mediatizate şi informaţii care nu corespund realităţii.
Compartimentul a fost deschis oficial în data de 06.12.2012 şi are doar 4 paturi fiind situat pe aripa scurtă a secţiei de cardiologie, având paturi de terapie intensivă şi laborator propriu cu aparatură de ultimă generaţie, inclusiv aparat de asistenţă circulatorie. Personalul acestui compartiment a fost instruit din fonduri de sponzorizare şi este menit să deservească atât compartimentul de chirurgie cardiovasculară cât şi paturile de terapie intensivă ale cardiologiei (restul paturilor fiind ale secţiei de cardiologie, administrate de această secţie!). Un rezident în chirurgia cardiovasculară este deja în formare, participând la toate operaţiile pe cord deschis şi, spre deosebire de alţi colegi care nu au reuşit să se integreze în această profesie grea, are şi calităţile morale, etice care au fost impuse de fapt intregului personal al chirurgiei cardio-vasculare. Compartimentul a fost înfiinţat prin decizie de Minister pentru ca, pe cele 4 paturi să asigure tratament chirurgical bolnavilor cu patologie cardiacă complexă, cu risc operator crescut, care până acum se adresau Clinicii din Debrecen (cei care aveau posibilităţi materiale) sau celor care nu aveau până acum această posibilitate. Se preconizează formarea a doi specialişti tineri care să asigure continuitatea compartimentului efectuând pe lângă operaţii elective, acele urgenţe care nu ar putea ajunge în siguranţă la Centrul Universitar la care este arondat Satu Mare şi-anume Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Prin activitatea acestui compartiment, beneficiind de aparatură specifică, şi secţia de cardiologie din Satu Mare (bine înţeles după insuşirea unor tehnici noi) va putea desfăşura asistenţă de urgenţă la noi standarde calitative. Până în prezent (de la deschidere), pe cele 4 paturi ale compartimentului au fost efectuate numai de către Dr. Galajda Zoltan exact 200 de operaţii cardiovasculare din care 15 operaţii pe cord deschis.
Dr. Galajda: "Nu am mai avut cazuri cu un asemenea risc"

"Operații asemănătoare am mai făcut, dar ca aceasta nu. Ca dificultate, cazuri asemănătoare am mai avut, dar un caz de compresie medulară și cu un asemenea risc nu am mai avut. Sunt patologii rare, congenitale, și acestea sunt întotdeauna unicat, fiecare caz este aparte și nu știu dacă s-a mai făcut în țară. Iar la această fată, rezultatul este atât de evident încât pare-se că în acest fel trebuia intervenit", a concluzionat Zoltan Galajda, adăugând că atât dr. Alexandru Cornea din Bucureşti, cât şi dr. Arghire Dorin, anestezist de chirurgie cardio-vasculară din Constanța, "au venit benevol, fără să ceară nicio recompensă, şi şi-au plătit și biletul de avion".

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro