Norme Coca 2023 - 2024

Doi chirurgi, unul din Sibiu şi celălalt de la Institutul Oncologic din Iaşi, au realizat miercuri, timp de trei ore, prima operaţie de reconstrucţie a peretelui toracic cu implanturi de titan, pacientul fiind un bărbat care a suferit în urmă cu două săptămâni un accident rutier, în urma căruia i-au fost zdrobite mai multe coaste, conform echipei medicale.
"Am realizat astăzi, în premieră naţională, o reconstrucţie a peretelui toracic (...) prin montaj de titan. Este vorba de un pacient de 50 de ani, care a suferit un accident rutier şi avea cutia toracică zdrobită în urma accidentului, cu cinci etaje costale, complet fracturate, declanşând apariţia aşa-numitului volet toracic. Intervenţia constă în reconstruirea unei cavităţi toracice normale şi resudarea coastelor cu scopul de a preveni apariţia complicaţiilor pleuropulmonare şi a preveni apariţia durerilor cronice. Tehnica aceasta constă în aşezarea mai multor implanturi din titan, care realinează coastele la locul lor şi dau forma cavităţii toracice şi o dinamică respiratorie", a declarat, imediat după operaţie, dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului Clinic European Polisano din Sibiu, unde a avut loc intervenţia chirurgicală.

El a realizat prima intervenţie de acest tip în România, însă cea de a 13-a din ultimii ani. Anul trecut, Victor Costache era doctorul cu cele mai multe astfel de operaţii în Franţa, ţară în care a profesat mai mulţi ani. "Şi pentru mine este o premieră. Prin prisma experienţei pe care o am în chirurgia toracică. Nu e nimic SF", a mărturisit cel de al doilea chirurg din echipă, dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică de la Institutul Oncologic din Iaşi.

El a explicat că, practic, această reconstrucţie de coaste cu titan este cea mai avantajoasă metodă în prezent, în Europa. Potrivit dr. Bosînceanu, înainte, în cele câteva centre mari universitare din ţară, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, se puneau implanturi de oţel, la coaste, care se scoteau după o jumătate de an. "În România se făcea cu nişte lame de oţel, care trebuiau scoase după şase luni, deci pacientul încasa două intervenţii, una de punerea lamelor de oţel, una de scoaterea lamelor de oţel. Lamele de oţel pot coroda, au reacţii locale foarte importante, erau coastele şi apăreau leziuni infecţioase în zona respectivă. În plus, nu poţi să pui un asemenea volet complex, pentru că nu tolerează pacientul. Aici poţi pune implant de titan pe toate coastele, nu se scot deloc toată viaţa pacientului. Sunt numai avantaje. Cu oţel se făcea numai în centrele mari din România, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca. S-a renunţat la ele, pentru că rezultatele erau proaste. Recuperarea acum este extrem de rapidă. Pacientul nu mai este intubat, respiră singur, de mâine se alimentează", a afirmat dr. Liviu Mugurel Bosînceanu. Potrivit dr. Victor Costache, pacientul operat miercuri, la Sibiu, va putea fi externat în maxim patru zile, iar peste două săptămâni se poate întoarce la serviciu. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro