Norme Coca 2023 - 2024

O suedeză de 36 de ani a devenit prima femeie din lume care a născut având uter transplantat, a anunțat sâmbătă revista medicală britanică The Lancet.4

Acest progres major în lupta împotriva infertilității a permis ca această femeie să dea naștere, în luna septembrie, unui băiat sănătos, cântărind 1.775 kg, după 31 de săptămâni de sarcină, precizează revista, citată de France Presse.

Mama, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, s-a născut fără uter din cauza unei afecțiuni genetice. Uterul transplantat a provenit de la o prietenă a familiei, în vârstă de 61 ani, care era la menopauză de șapte ani când a fost operată.

Acest 'succes se bazează pe mai mult de zece ani de cercetare intensivă pe animale și pe experiența chirurgicală a echipei noastre și a creat posibilitatea de a trata multe femei tinere din întreaga lume care suferă de infertilitate uterină', explică în revistă profesorul Mats Brannstrom, specialist în obstretică-ginecologie la Universitatea din Gothenburg, care a condus cercetările.

'Mai mult decât atât, am demonstrat fezabilitatea transplantării unui uter de la o donatoare în viață, chiar și atunci când aceasta este la menopauză', subiniază el.

Absența uterului era singurul tip de infertilitate la femei pentru care se considera că nu există resurse terapeutice. Da în pofida succesului înregistrat prin această naștere, mai este nevoie de numeroși ani, înainte ca această practică să devină o rutină chirurgicală, precizează Mats Brannstrom.

Tânăra femeie tratată, ale cărei ovare erau intacte, era capabilă să producă ovule care au fost fecundate prin tehnici de fecundare in vitro înainte de transplant. Acest lucru a permis să aibă 11 embrioni congelați. La un an după transplantul uterului, cercetătorii au transferat un singur embrion în uterul transplantat, obținând astfel o sarcină. În primele 31 de săptămâni, sarcina a decurs normal, însă apoi femeia a fost internată din cauza unei preeclampsii și a fost supusă unei cezariene.

Proaspăta mamă a făcut parte dintr-un grup de nouă femei care au suferit un transplant de uter de la donatoare în viață în 2013. Ea suferea, ca și alte șapte dintre aceste femei, de Sindromul Rokitansky (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser), o malformație congenitală caracterizată prin absența, totală sau parțială, a vaginului și uterului, ce afectează una din 5.000 de femei.

Înainte de acest succes medical, au mai existat tentative nereușite de transplant de uter în Arabia Saudită și Turcia.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro