Norme Coca 2023 - 2024

România a înregistrat o nouă premieră în domeniul medical. Prima operație BAHA ATTRACT din țară, implantul auditiv prin conducere osoasă, a fost efectuată la sfârșitul lunii mai, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, procedura fiind realizată pe un pacient în vârstă de 61 de ani, de către Dr. Violeta Necula, medic primar ORL.
BAHA ATTRACT reprezintă un implant auditiv care este adresat persoanelor cu deficiențe de auz precum: hipoacuzie conductivă, hipoacuzie mixtă sau surditate unilaterală. Sistemul BAHA ATTRACT este un dispozitiv care nu penetrează pielea, conectând procesorul de sunet BAHA cu implantul, printr-un magnet. Mai exact, implantul este introdus sub piele, chiar lângă ureche, urmând ca partea vizibilă a sistemului, procesorul de sunet și magnetul extern, să fie conectate cu partea subcutanată. Magnetul intern este creat dintr-o carcasă de titan lustruită și are muchiile rotunjite pentru a diminua interferențele cu țesutul moale care pot împiedica osteointegrarea.

„Pacientul a fost foarte impresionat de rezultatele operației. Operaţia a decurs perfect, fără incidente şi s-a vindecat foarte frumos, fără complicaţii. Abia după activarea implantului a realizat cât de multe sunete nu auzea înainte. Şoaptele, foşnetele, soneria, erau sunete aproape străine. Acum trebuie să se obişnuiască cu o lume plină de sunete, a declarat Dr. Violeta Necula, medic primar ORL.

“Lansarea procedurii BAHA ATTRACT în România reprezintă un pas spre normalitate. Inovațiile soluțiilor de auz continuă și este firesc ca tot mai mulți pacienți din Romania să beneficieze de rezultatele oferite de una dintre cele mai bune tehnologii din lume. Avem chirurgi și audiologi foarte buni în România, singura problemă reală o reprezintă deschiderea pacienților de a accepta soluțiile performante existente, spre exemplu cele care se situează în afara protezelor auditive obișnuite care, în anumite cazuri, nu ajută la reabilitarea auzului. Însă, cu acest nou sistem în care inclusiv problema estetică este rezolvată, sper ca vom putea depăși preconcepțiile si inhibițiile mult mai ușor. Până la urmă, o soluție auditivă este ca o solutie pentru vedere, si anume ca o pereche de ochelari, de aceea ar trebui sa fie privită ca atare de fiecare dintre noi.” afirmă Sonke Martin, reprezentantul Cochlear România, firma care comercializează implanturile BAHA ATTRACT® si Nucleus® în România.

Printre beneficiile pe care le deține sistemul BAHA ATTRACT se numără: un aspect estetic elegant și discret, este foarte bine tolerat de piele, întreținerea sa fiind simplă, iar fixarea procesorului extern de magnet este extrem de ușoară, asigurând astfel o purtare confortabilă a acestuia. De asemenea, un alt avantaj apreciat de pacienți este reprezentat de detașarea simplă a procesorului de sunet. Mai exact, partea vizibilă a sistemului se poate desprinde cu ușurință, fără a expune partea internă a implantului, acest aspect fiind o noutate în domeniu.

Sistemul BAHA ATTRACT este prezent în SUA și în Europa Centrala și de Est, însă, în România, noua tehnologie a fost lansată recent, procedurile medicale desfășurându-se pentru prima oară la Cluj.

Cochlear este o companie de biotehnologie la nivel mondial, care proiectează, produce si furnizează implantul cochlear Nucleus, implantul electro-acustic si implantul cu conducție osoasa Baha. Compania are sediul in Sydney si a fost înființată in 1981.

Astăzi, compania deține mai mult de doua treimi din piaţa de implant cochlear de auz la nivel mondial, iar un număr de peste 250.000 de persoane primesc unul dintre implanturile de auz ale companiei Cochlear din anul 1982. Produsele companiei sunt distribuite in peste 100 de tari pe plan internaţional.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro