Norme Coca 2023 - 2024

Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Arad a avut joi, o premieră medicală pentru judet, fiind vorba de o angioplastie coronariană primară efectuată pentru tratarea unui bolnav diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior.

Dr. Teodora Olariu, managerul SCJU Arad, a informat că un bărbat de 47 de ani a ajuns joi dimineată la Unitatea de Preluare a Urgentelor din cadrul SCJU Arad, unde a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior. Medicul cardiolog de gardă a luat legătura cu dr Cristian Dina, coordonatorul Centrului de Interventii Cardiovasculare 'Cardiolife' care a fost inaugurat de curând în cadrul SCJU Arad, în baza parteneriatului initiat de Consiliul Judetean Arad în urmă cu un an si jumătate.

'Având în vedere situatia de mare risc pentru pacient, s-a luat imediat decizia de a trata pacientul la Arad prin angioplastie coronariană primară, procedura recomandată de Ghidul de diagnostic si tratament în infarct miocardic acut al Societătii Europene de Cardiologie. Pacientul a fost pregătit imediat pentru interventie, la circa o oră după internare începând coronarografia. Aceasta a documentat ocluzia acută a uneia din arterele mari ale inimii, motiv pentru care s-a trecut imediat la procedura de dezobstructie si de implant de stent, operatiune finalizată cu succes. Practic, în 70 de minute de la prezentarea la SCJU Arad, pacientul avea deja rezolvata ocluzia arteriala care a produs infarctul, respectându-se si standardul de calitate recomandat de Societatea Europeană de Cardiologie, care prevede maxim 90 de minute de la intrarea pe usa spitalului si până la rezolvarea arterei', a declarat dr Cristian Dina, chirurg interventionist.

Potrivit acestuia, starea pacientului s-a ameliorat imediat substantial, astfel că acesta a putut fi transferat pe sectia de Cardiologie a SCJU Arad, constient, cooperant si fără niciun fel de acuze.

'Șansele de supravietuire ale pacientului si probabilitatea de evolutie bună în continuare au fost ameliorate atât datorită rapiditătii cu care s-a actionat, cât si datorită gestionării impecabile a pacientului de către echipa de medici ai UPU, ai sectiei de cardiologie a SCJU Arad si ai 'Cardiolife' Arad, de calitatea foarte bună a îngrijirilor acordate pacientului pe întreg traseul acestuia în spital', a precizat dr Teodora Olariu.

Întrucât deocamdată nu există un protocol de colaborare între SCJU Arad si 'Cardiolife', costurile procedurii au fost suportate de Centrul de Interventii Cardiovasculare 'Cardiolife'. "Avem toată deschiderea pentru încheierea unui protocol cu SCJU Arad. De la început, parteneriatul cu CJ Arad a avut drept scop tratarea în Arad a pacientilor cu risc maxim, a urgentelor cardiovasculare, pentru care CJ Arad a alocat si fonduri pentru 2014. Sper că acest protocol va putea fi parafat cât mai curând', a conchis dr. Cristian Dina.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro