Norme Coca 2023 - 2024

Autor Constantin Pescaru Sursa ziare.com

Pentru prima data in istoria medicinii, un pacient paralizat si cu o mana amputata a reusit sa aiba din nou senzatia de atingere gratie unui implant in creier si unei proteze robotice.

Experimentul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la University of Pittsburgh si de la University of Pittsburgh Medical Center, potrivit Washington Post.

Medicii i-au implantat pacientului cativa electrozi mai mici ca un bob de nisip in creier, mai exact in cortex, zona care ne ajuta sa recunoastem senzatiile si sa le pricepem sensul.

Electrozii primesc semnalele de la proteza care ii inlocuieste mana dreapta, asa ca in momentul in care cineva ii apasa pe degetele protezei, pacientul simte presiunea.

 

 

O reusita laudata de Obama

Rezultatul experimentului e uimitor. Pana acum, persoanele paralizate care aveau proteze puteau doar sa le miste, nu si sa simta atingerea.


Barack Obama a laudat reusita medicilor, in cadrul unei conferinte pe teme stiintifice din Pittsburgh. "E ceva uimitor. Foarte cool. Sunt foarte mandru de voi", a spus presedintele SUA.

Pacientul se numeste Nathan Copeland si are 30 de ani. El a ramas paralizat la toate cele 4 membre, cand era adolescent, in urma unui accident de masina.

In urma cu cinci ani s-a inscris voluntar in programul de la University of Pittsburgh, unde primavara trecuta i-au fost implantati in creier cativa electrozi care il ajuta sa dea comenzi protezei care i-a inlocuit mana dreapta.

Totusi, el putea doar sa o miste, asa ca abia acum, odata cu implementarea noilor electrozi, simte cand este atins. De fapt, e prima data cand se intampla asa ceva cu o mana robotica.

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro