Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate atrage atenția furnizorilor de servicii medicale să își trimită specialiștii IT la discuții cu experții în domeniu ai Casei.

Implementarea cardului național de asigurări de sănătate continuă, în ciuda scandalurilor declanșate de reacțiile părților. Medicii de familie au criticat, pe de o parte, modul în care au procedat Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). S-au plâns și pacienții care au avut de suferit, fie pentru că au fost refuzați în lipsa cardului, fie pentru că au pierdut zile în șir pentru a-și valida/inițializa cardul național de sănătate - acel unic document în baza căruia se decontează serviciile medicale prestate.


Cardurile de sănătate pot fi deblocate și direct de pacient, dacă acesta merge la Casa de asigurări


De cealaltă parte, premierul Victor Ponta acuză derularea unor campanii de dezinformare care i-ar avea la bază pe cei care nu vor mai putea fura din banii Sănătății, grație noului sistem implementat. Premierul a susținut acest lucru,

deși

 

desi presedintele Casei, medicul Vasile Ciurchea, a recunoscut de mai multe ori - și în conferințe de presă, și în declarațiile date pentru Evenimentul zilei faptul că sunt anumite probleme inerente oricărui început, darămite implementării unui sistem complex, la nivel național.

Ce spune Casa

Spitalele, farmaciile și medicii de familie - în marea lor majoritate- nu au luat aplicația gratuită de la Casă și au optat pentru una din cele 17 aplicații compatibile cu sistemul CNAS, ne-a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea. Dar că pentru o bună func ționare contează nu doar legătura dintre cititorul de card și sistemul informatic al prestatorilor, ci și de o bună legătură între interfața sistemului prestatorului și interfața Casei. El a mai explicat că „mai sunt unele probleme tehnice cu validarea cardurilor”, dar că acestea se datorează în mare parte faptului că sistemele informatice ale prestatorilor de servicii medicale au fost dezvoltate de terți fiecare după propriile nevoi și resurse. Oficialul CNAS a atras atenția că deși a convocat la CNAS specialiștii IT ai prestatorilor pentru discuții și soluții în remedierea defecțiunilor, nu toată lumea a venit. „Unii specialiști IT au venit și problemele s-au remediat. Alții ne-au ignorat și au probleme. Eu nu pot să intru în sistemele lor informatice. Și vă spun că un asemenea sistem nu se poate implementa de unul singur, toți trebuie să contribuim!”, a declarat, pentru EVZ, Vasile Ciurchea.

„Nu mai e nevoie de nicio hotărâre de guvern. Sunt decontabile și serviciile medicale prestate fără card”, a explicat Ciurchea de ce n-a mai dat ieri guvernul hotărârea promisă de Ponta.

Din iulie, parintii au o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. Legea va fi aplicabila la un an de la publicare

Premierul acuză hoții din Sănătate că plătesc campanii împotriva cardului

Premierul Victor Ponta i-a acuzat ieri pe cei care ar avea de pierdut prin introducerea cardului de sănătate că plătesc campanii împotriva cardului.„ Cardul de sănătate e cea mai bună măsură pe care puteam să o luăm. Cu siguranță, când vrei să faci un sistem pe care îl accesează 15 milioane de oameni, sunt și probleme tehnice. (...) Este și o uriașă muncă de dezinformare și de minciună, pentru că cred că anul acesta vor pierde vreo 300 de milioane de euro cei care îi băgau în buzunar în loc să îi folosească în Sănătate.

La 300 de milioane cât pierd, sigur că își permit să plătească campanii împotriva cardului sau împotriva ANAF”, a spus Ponta la începutul ședinței de guvern.

Deși premierul vorbește de campanii de minciuni, probleme tehnice cu implementarea cardului sunt, după cum a recunoscut însuși președintele CNAS.


Sursa

Ponta a găsit vinovatul pentru haosul creat de cardul de sănătate. Pe cine dă vina

Premierul Ponta s-a întâlnit, miercuri, cu directorul Serviciului de Telecomunicaţii Special, Marcel Opriş, căruia i-a spus, ironic, că problemele create de implementarea cardul de sănătate sunt din vina acestuia. Opriş i-a răspuns imediat lui Ponta pe care l-a asigurat că sistemul funcţionează normal, informează Mediafax.


"Domnul general Opriş, dumneavoastră sunteţi de vină că nu merge cardul, cardul de sănătate!", i-a spus Ponta acestuia, într-o discuţie surprinsă şi transmisă live pe canalul Youtube al Guvernului. "Merge cardul şi vă felicit şi rezistaţi eroic la... E o şansă unică... Acolo totul funcţionează normal, nu există niciun fel de dubiu", a replicat Opriş.

Ponta a mai spus că lansarea cardului de sănătate a fost atacată de cei care aveau de pierdut în urma introducerii sistemului. "Dacă numai anul ăsta pierd vreo 300 milioane de euro cei care furau când nu era cardul, îi doare mâna să dea trei milioane la unii să ne înjure... La atât de mulţi bani e chiar prea mic atacul, pentru că mă aşteptam la mai mult, pentru că vorbim de sute de milioane, nu vorbim de ceva. Oricum, o să funcţioneze", a conchis Ponta.

Premierul a discutat cu şeful STS înaintea lansării Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, eveniment la care presa nu a avut acces.

Sursa

CITESTE SI

INCREDIBIL: CARDUL DE SANATATE: FIRMA CARE L-A IMPLEMENTAT E IN INSOLVENTA, CNAS APELEAZA LA SOLUTII IMPROVIZATE

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro