Norme Coca 2023 - 2024

Avem nevoie de cardul de sanatate si de combaterea risipei si fraudei din sanatate. Domnul ministru, nu stiu, sunt probleme la Casa, le indreptati!", a cerut premierul Ponta, in sedinta de guvern.

El a aratat ca, prin introducerea cardului, unii medici nu mai pot pretinde ca au 2.000 de pacienti pe zi si consuma medicamente de doua milioane de euro.

"Sunt convins ca trebuie imbunatatit sistemul, dar, in acelasi timp, e cea mai importanta schimbare pe care o facem in sanatate", a mai spus Ponta.

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, luni, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate si de faptul ca unii medici nu au inteles cum poate fi utilizat cardul de sanatate. Spre exemplu, cardul de sanatate trebuia introdus in cititor si mentinut acolo pana cand asiguratul isi tasta PIN-ul ales de el si primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operatii, respectiv consultatia si redactarea retetei, puteau fi facute dupa scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia.

Cei mai multi medici au reclamant faptul ca sistemul se blocheaza frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei, medicii din toata tara au primit doua tipuri de erori, ambele facand imposibila activarea cardurilor, respectiv UM indisponibila si Token - lipsa.

Daca la medicul de familie au fost situatii, potrivit declaratiilor acestora, in care in patru ore au putut consulta trei pacienti, cu totul alta a fost situatia la spitale. De exemplu, la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, fisa de internare putea fi intocmita in medie in 15 minute, pe baza cardului de asigurari de sanatate.

Un semnal de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii este acela ca toti furnizorii trebuie sa acorde servici medicale, intrucat nu-i poate fi anulata unei persoane calitatea de asigurat doar pentru ca nu a intrat in posesia cardului.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro