Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

15 Iunie 2012 - 3:00pm — Administrator

Cine stabileşte "calitatea de asigurat"?

Medicul prescriptor fie preia din sistem categoria curentă a persoanei (dacă este online), fie completează pe calculator calitatea de asigurat (daca este offline); dacă sunt mai multe "calităţi de asigurat" atunci trebuie să o aleagă pe aceea care este mai favorailă pacientului. Calitatea de asigurat este gestionată de sistem. Datele trebuie actualizate în sistem din surse sigure (calificate), existând mecanisme care permit actualizarea fie prin importul de fisiere de la instituţiile abilitate, fie prin introducerea documentului justificativ la ghiseul CAS.

Ce intelegeţi prin reţetă emisă "online" şi "offline"?

Online – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care este conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS, iar prescripţia este validată şi înregistrată în formă electronică în sistem înainte de a fi tipărită. Pentru conectarea la sistemul informatic al CNAS, furnizorul trebuie să utilizeze un certificat digital calificat, iar aplicaţia trebuie să fie înregistrată în baza unei serii de licenţe eliberate din sistem.

Offline – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care nu este conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS şi este tipărită fără a fi validată şi înregistrată în sistem, sau prescripţia completată manual pe hârtie, respectând formularul specific prevăzut în normele CNAS.

 

Codul de diagnostic este acelaşi lucru cu codul de boală?

Da. Se preia codul automat din codificarea 1-999.

 

Medicul prescriptor nu are posibilitate de conectare la cabinet / în zona. Ce se întâmplă?

Reţeta va fi introdusă în calculator folosind aplicaţia dedicată şi se va raporta odată cu raportarea lunara la CAS. Aici se vor prelua reţetele automat în sistem, folosind mecanismele existente.

 

Cum implementeaza farmaciile noile prevederi referitoare la reteta electronica?

Nu farmaciile implementeaza noile prevederi din norme referitoare la reteta electronica, ci firmele de soft care realizeaza programele achizitionate de farmacii. Farmaciile doar vor lua la cunostinta de modificarile de soft, informare care li se va face de catre firmele cu care au contract. Principiile generale legate de reteta electronica au fost aduse la cunostinta si farmacistilor in intilnirile avute cu ei cu ocazia diferitelor Conferinte-Forumuri organizate in lunile precedente. Oricum modificarile principiale aduse prin reteta electronica procesului de eliberare de medicamente nu fac decit sa ajute considerabil farmacia; variantele retetei electronice tiparite la cabinetul medicului prescriptor care contin toate datele de pe reteta in codul de bare, vor eliminarea toate posibilitatile de inscriere eronata a datelor din reteta, cum se intimpla pina acum cu varianta autocopianta. Va exista o singura situatie in care farmacistul trebuie sa introduca manual doar citeva date de pe reteta - medicatia recomandata de medic si eventual datele pacientului; asta in cazul retetei electronice off-line pentru consult la domiciliu. Odata eliberate medicamentele si validata eliberarea lor in sistem farmacia are garantia recunoasterii retetei eliberate de catre CASJ/CNAS si platii acestor medicamente, daca inscrierea medicamentelor eliberate in sistem s-a facut conform prevederilor legale.

 

Ce trebuie sa faca farmacia ca sa se sincronizeze cu sistemul si sa elibereze reteta?

"Sincronizare" la care faceti referinta este data de varianta "online" a prescrierii unde reteta odata inminata pacientului este "urcata" in sistem si devine vizualizabila de orice farmacie din judetul respectiv (momentan) cu care medicul prescriptor are contract. Posibilitatea farmaciei de a vizualiza reteta si de a o elibera este data insa numai de identificarea in sistem pe baza retetei cu cod de bare 2d pe care pacientul o are asupra sa sau in viitor, pe baza cardului de asigurat. Scanarea codului de bare reprezinta singura posibilitate de accesare a retetei din sistem pentru varianta prescrierii on-line, pentru situatia cind la farmacie nu se prezinta pacientul caruia i s-a prescris reteta. Aceasta procedura de identificare a fost sugerata de farmacisti, cu ocazia unei prezentari a retetei electronice in turneul de informare pe care CNAS il efectueaza in tara si a fost introdusa prompt in dezvoltarea aplicatiei si in specificatiile transmise dezvoltatorilor privati de soft din domeniu.

 

Prescriptia se poate elibera doar la nivel judetean sau nu?

Momentan se pot elibera retete numai la orice farmacie din judetul respectiv cu care medicul prescriptor are contract.

 

Ce se intampla cand se opreste curentul electric?

Medicul va scrie reteta pe un formular gata tiparit pe care il avea pregatit pentru consulturi la domiciliu; la reluarea alimentarii cu curent, va transcrie reteta pe calculator si daca are legautra inet o va trimite in sistem

 

Cu ce se duce pacientul la o alta farmacie daca nu i-au fost eliberate toate medicamentele la prima farmacie?

Cu formularul tiparit de prima farmacie pe care apar inscrise medicamentele eliberate.

 

De unde stiu daca de pe o reteta cu medicamente pe 3 luni s-au ridicat medicamente doar pe 1 luna?

Conform prevederilor actuale, medicamentele prescrise pe o reteta pentru 3 luni care ramin pe reteta daca nu se ridica in totalitate, nu se mai pot elibera in acel interval. Pacientul fie primeste o reteta pe 3 luni si o ridica in totalitate, fie trebuie sa solicite retete lunar.

 

Cum se iau in calcul zilele libere la eliberarea retetei? Cand se duce pacientul la farmacie?

Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.

 

Cat timp poate trece maxim de la prescrierea retetei "offline" si pana la urcarea ei in sistem?

"Urcarea" in sistem a unei retete "offline" se face odata cu interconectarea calculatorului la Inet si sincronizarea sa cu sistemul; inscrierea pe calculator a unei retete "offline - la domiciliu" recomandam sa se faca cit mai rapid dupa prescriere.

 

Daca vine apartinatorul la farmacie se poate elibera reţeta?

Da, cu respectarea prevederilor normative în vigoare.

 

Intr-o luna la un pacient cronic se poate elibera doar o singura reteta pentru un pacient?

Da, respectând prevederilor normative în vigoare.

 

Se va face corelarea intre Normele CoCa si reteta electronica?

Evident, corelarea este obligatorie; reteta electronica respecta modificarile din CoCa si respectiv, normele CoCa.

 

Ce se intampla cu retetele la pacientii cu pensii sub 700 lei?

Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.

 

Cat trebuie sa plateasca medicii pentru implementarea retetei electronice?

Medicul prescriptor trebuie sa aiba acces la calculator cu o conexiune internet (care era ceruta ca recomandare si de SIUI, dar nu impusa pina acum ca o necesitate) si sa poata printa reteta pe o imprimanta inkjet sau laser (considerata cea mai cost-eficienta). Este necesar si o semnatura electronica pentru fiecare prescriptor (exista insa si variante reteta electronica fara semnatura electronica dar obligatoriu printate).

 

Problema Plavix-pe comisie mai scump decat pe lista B- Ramane sau se desfiinteaza comisia pe Plavix?

Nu face obiectul prezentului proiect. Este prevazut sa existe, ca o dezvoltare viitoare a retetei electronice, un anumit grad de ''automatizare'' a aprobarilor pentru anumite medicamente.

 

Pentru pacientii cronici se elibereaza -1 reteta pe trei luni sau 3 retete din care 1 activa si 2 inactive la aceeasi consultatie?

Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.

 

Se poate prescrie o singura reteta pentru toate bolile cronice ale pacientului (in prezent apar la retete multiple eroare in SIUI)?

Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.

 

Daca sunt pacienti care figureaza ca salariati dar ei sunt si handicapati medicul poate modifica starea?

Medicul trebuie să completeze starea care îl avantajează cel mai mult pe pacient, respectând însă lista de categorii asociată pacientului în sistemul central al CNAS, pe bază de documente justificative sau import de la instituţiile abilitate.

 

Ce se intampla cand medicul prescriptor nu are acces la internet?

Prescrie in regim "offline".

Problema statutului de asigurat…discrepanta intre bazele de date-calitatea de asigurat nu este preluata in SIUI in dinamica?

Exista discrepante, mai ales ca baza de date este in dinamica permanenta, important este sa fie semnalate si corectate operativ ca sa nu produca perturbari functionale sistemului.

 

Ce coduri de diagnostic se vor folosi la reteta electronica?

Momentan codarea 1-999, ca si pina acum, dar este prevăzută posibilitatea de a utiliza codificarea internaţională CIM10.

 

Cum apar "combinaţiile" pe reteta?

La fel ca şi până acum. Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.

 

Se poate inscrie si denumirea comerciala pe reteta?

Da, doar în situaţii excepţionale, cu respectarea prevederilor normative în vigoare.

 

Daca pacientul poate lua reteta fractionata, sa se scrie denumirea comerciala sa nu apara mai multe "W-uri" pentru acelasi medicament?

Eliberarea fractionata nu are legatura cu inscrierea la farmacie a mai multor "W-uri". Acestea nu apar decit in aplicatia pe care o vizualizeaza farmacistul si nu pe forma printata a eliberarii de medicamente, unde se scrie denumirea comerciala.

 

Care sunt conditiile in care medicul de familie poate anula o reteta scrisa pe 3 luni peste 1 luna?

Sa nu fi fost niciodata ridicata prescriptia.

 

Problema schimbarii medicatiei (doza sau alt medicament) pe acelasi diagnostic in puseu de bola cronica prescrisa de medicul specialist chiar daca medicul de familie a prescris deja reteta pe 3 luni ptr. boala cronica?

Nu sunt modificari fata de prevederile normative actuale.

 

Se solicita de catre casele judetene norme metodologice pentru reteta electronica?

Manualele pentru prescrierea si eliberarea pe reteta electronica au fost deja publicate pe portal si vor fi publicate si pe pagina www.cnas.ro, pentru o mai mare accesibilitate.

 

Sa se adauge o bifa de “reteta adaugata” in loc de reteta anulata?

"Adaugarea" trebuie sa respecte prevederile din normele actuale si reprezinta in fapt o noua reteta.

Referitor la modificarea normelor –o singura consultatie pe boala cronica in normele actuale?

Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.

 

Poate pacientul cronic sa duca retur medicamentele la farmacie in cazul in care medical specialist i-a schimbat tratamentul?

Nu!

 

Cum este anuntat medicul de familie daca la farmacie o reteta pe trei luni a fost eliberata doar pe o luna?

Este atentionat de catre sistem.

 

Cand se dau seriile retetelor si in cate exemplare se printeaza retetele pentru off-line?

La inceputul lunii de activitate sau ori de cite ori mai este nevoie (in anumite limite motivate printr-o solicitare scrisa, in situatii particulare). On-line se iau direct, iar off-line se iau in momentul cind s-a dus raportarea din luna precedenta.
Pentru situatia de off-line se printeaza in 2 exemplare. Pentru off-line la domiciliu trebuie avut in vedere si faptul ca reteta prescrisa trebuie mai tirziu inregistrata in calculator, la cabinet si ca atare este necesara inregistrarea sa fie in registrul de consultatii la domiciliu, fie pe un exemplar suplimentar

 

Codul de bare este gratuit?

Da, ca şi aplicaţia de raportare oferită de CNAS.

 

Reteta electronica se poate modifica? Exista reteta rectificativa?

Odata validată şi marcată ca tipărită în sistemul central, reţeta nu se mai poate modifica; se poate anula si se scrie alta, corectată.
Reteta nu mai poate fi anulată însă după ce a fost eliberată în farmacie.

 

Referitor la medicul angajat, in normele actuale se diminueaza consultatiile in SIUI. Se vor modifica normele in acest sens?

Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.

 

La capitatie raportul este subunitar (nu este progresiv) - la 2700 pacienti medicul de familie castiga mai putin decat la 2100?

Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.

 

Daca Pacientul apare ca fiind asigurat la CNAS si la CJAS nu, este nevoie de printscreen sau nu?

Nu se poate intimpla asa ceva caci sistemul este acelasi atit pentru CNAS cit si pentru CAS-uri.

 

Sistemul inregistreaza orice logare a medicului ?

Da.

 

Daca medicul depaseste timpul consultatiei sau programul de lucru se mai poate urca reteta in sistem (bifa de offline)?

Medicul poate elibera in contract cu CAS un numar corespunzator de retete cite consultatii are contractate; restul retetelor eliberate trebuie sa fie insotite de chitante pentru plata consultaţiei.

 

Ce se intampla in cazul in care la offline reteta e urcata in sistem la farmacie pe numele altui pacient ?

Este culpa farmaciei.

 

Semnatura electronica e necesara pentru fiecare medic in parte?

Da, dar nu va fi obligatorie, cel putin anul acesta.

 

In cazul unui asigurat PNS are calitate de asigurat pentru tot sau doar ptr program pana la vindecare?

Doar pentru patologia prevazuta in program. Nu sunt alte modificari fata de prevederile actuale.

 

S-a propus ca scrisoarea medicala sa fie tip auto-copiativa, electronica sau la spital sa fie aceeasi cu iesirea din spital?

Ideal ar fi sa fie electronica. Propunerea "bilet de externare/scrisoare medicala" este deja adoptata de unele spitale si este functionala.

 

Este pregatit SIUI sa preia reteta electronica?

Da. Pentru reteta electronica este prevazut un program separata - SIPE aflat pe aceeasi platforma (PIAS) cu SIUI dar nu parte din SIUI. Pe aceasta platforma au fost efectuate teste cu incarcari de 10.000 retete/secunda si sistemul s-a dovedit a fi stabil.

 

Daca medicul prescriptor a prescris 10 tablete de concentratie 1mg, farmacia ii poate elibera 20 de tablete de concentratie 0.5mg ?

Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.

 

In cazul unei farmacii din mediul rural daca se aprovizioneaza in 48 de ore –reteta poate fi agatata si sa ramana activa pana la eliberare?

Sistemul nu are prevazuta aceasta optiune. Ramine la libera alegere a pacientului daca acesta va reveni la farmacia care i-a promis ca ii aduce medicatia in 48 de ore.

 

Se poate elibera duplicate la reteta?

Da. Oricum numai un exemplar este suficient caci odata eliberate medicamentele intr-o farmacie, nici o alta farmacie nu mai poate elibera acele medicamente.

 

Cui revine responsabilitatea la prescrierea offline?

Medicului prescriptor, pentru ce prescrie si farmaciei pentru ce medicamentele elibereaza.

 

Ce se intampla daca farmacia elibereaza reteta unui neasigurat?

Nu are legatura cu reteta. Orice persoana delegata/imputernicita de pacientul/pacienta caruia/careia i-a fost eliberata reteta poate ridica medicamentele, indiferent ca este sau nu asigurat.

 

Cat este valabila reteta acuta?

Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.

 

Ce se intampla daca farmacistului i se pare reteta dubioasa?

Ar trebui să refuze eliberarea medicamentelor.

 

Ce se intampla daca medical prescriptor scrie la domiciliul pacientului o reteta gresita care ajunge la farmacie? Ce face farmacistul in acest caz?

Medicul raspunde de neglijenta sa. Farmacia poate refuza eliberarea retetei, optiune pe care o si recomandam.

 

Sistemul prescriptiei electronice functioneaza si in alte tari europene?

Da.

 

In perspectiva numarului limitat de consultatii s-a propus fractionarea numarului de pastille pe reteta (pe luna).

Nu este posibil si corect medical

 

Ce se intampla in cazul unui copil rom care nu are CNP; medicul raspunde pentru actul medical nefinalizat?

Toate persoanele trebuie înregistrate cu CNP pentru putea beneficia de servicii în sistem asigurărilor publice.

 

Daca pacientul refuza un medicament la farmacie, cum afla medicul prescriptor?

Sistemul poate atentiona medicul ca nu s-a ridicat o pozitie sau mai multe din retete dar aceasta situatie face obiectul proiectului Dosarul Electronic al Pacientului.

 

Se poate elibera doar o pozitie din reteta? Reteta ramane activa in sistem in acest caz?

Da. Este situatia retetei fractionate. Numai o reteta on-line se poate fractiona momentan.

 

De ce nu se poate fractiona pe cantitate?

Nu este posibil si corect medical. Se pot insa elibera mai putine medicamente decit cele prescrise insa restul cantitatii se anuleaza.

 

Se poate face ceva pentru a nu mai fractiona ambalajul?

Acest lucru nu depinde de CNAS.

Cum ajunge reteta la CJAS (partea de calculare sau cu partea de prescriere)?

La CAS va fi depusa de catre farmacie doar partea de calculare.

 

Pe factura apare seria si numarul retetei electronice?

Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.

 

Reteta in sens de document fiscal-ce printeaza farmacia pentru alta farmacie mai este document fiscal?

Ce se printeaza pentru alta farmacie (fractionarea retetei) este exact acelasi lucru care se preda la CAS, deci.

 

La offline se poate fractiona reteta?

Nu.

 

Cand apare eliberarea pe cod "W" si apar mai multe pozitii, cum se fac validarile?

Pe fiecare "W".

 

Daca pacientul are pe reteta originalul medicamentului farmacistul ii poate elibera generic?

Daca medicul a scris Denumirea comerciala doar acest lucru se poate elibera. Daca este DCI atunci farmacistul are libertatea, cu acordul pacientului, de a elibera si generic.

 

De ce medicul are voie sa scrie denumirea comerciala si nu substanta activa?

Medicul trebuie sa utilizeze substanta activa (denumire comuna internationala), dar poate, in situatii exceptionale sa prescrie o anumita denumire comerciala, conform prevederilor normative in vigoare.

 

Daca apar cazuri in care pe reteta este trecuta atat substanta activa cat si denumirea comerciala cum se elibereaza reteta de catre farmacist?

Se va lua in considerare preferinta medicului pentru denumirea comerciala.

 

De pe lista B nu se pot elibera medicamente care depasesc 330 lei, daca reteta depaseste 330lei se poate fractiona?

Prevederile normativele de completare a reţetelor nu se modifică.

 

Noutatile vor aparea in niste norme?

Normele vor reflecta modificarile aduse prescriptiei si eliberarii de medicamente.

 

Cum se poate raporta reteta fara a o elibera (istoric)?

Nu este permisa raportarea in sistem ca reteta eliberata a unor medicamente care nu au fost predate pacientului sau imputernicitului. Este culpa farmaciei.

 

Ce se intampla daca medicul prescriptor greseste reteta?

Raporteaza acest lucru in sistem.

Acest sistem va inlesni sau va ingreuna faptul ca se ia un calup de retete si se varsa intr-o anumita farmacie?

Reteta electronica nu permite astfel de abuzuri

 

Cu ce trebuie sa se doteze medicii din spitale si cei din ambulatoriu?

Calculator, imprimanta laser sau inkjet, conexiune internet (era ceruta ca recomandare si de SIUI, dar nu impusa pina acum ca o necesitate) si semnatura electronica pentru fiecare prescriptor (exista insa si variante reteta electronica fara semnatura electronica, dar obligatoriu tipărită şi ştampilată).

 

E necesara semnatura electronica ptr fiecare medic din spital?

Este recomandată, dar nu obligatorie. Este superpozabila parafei.

 

Este necesara imprimanta ptr fiecare medic din spital - ambulatoriu?

Se poate folosi o imprimanta de reţea, la cere medicul să aibă acces.

 

Pe ce va bazati cand spuneti ca in 2013-2014 se va ajunge la plati la 60 de zile?

Pe prevederile UE in acest sens.

 

Daca numai la cele on-line am semnatura electronica atunci la off-line de unde stiu ca sunt reale si nu falsificate, evident fara ca medicul sa stie acest lucru. Ce certitudine, element de siguranta imi ofera sistemul?

Cele offline, nefiind semnate digital vor purta parafa si semnatura medicului, ca si pana acum.
Daca vorbim de reţete offline, semnătura digitală nu este obligatorie, cel puţin până la sfârşitul anului.

 

Ce inseamna şi cum se utilizează semnatura electronica extinsa?

Potrivit art. 185 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz, se pot depune online doar avand atasate o semnatura electronica extinsa.
In cazul nostru, reteta fiind document cu titlu de ordonantare de plati, se supune regimului documentelor de mai sus.
Despre semnatura electronica extinsa gasiti mai multe detalii la http://www.semnaturaelectronica.eu/2012/03/08/semnatura-electronica-exti....
Doar reţetele prescrise de medic online vor fi semnate electronic şi transmise în sistem. Retetele prescrie offline (fără conexiune la sistemul central) nu vor avea semnătură electronică.

 

Am inteles ca toate datele retetei sunt inregistrate in codul de bare 2D, inclusiv medicamentele. Atunci, ce se mai preia din SIUI?

Codul de bare tiparit pe reteta este destinat preluarii cu usurinta la farmacie a retetelor prescrise de medici offline, care nu exista inca in sistem.
Stocarea informatiei in codul de bare permite practic, transferul direct din scaner in calculator a tuturor datelor de prescriere, farmacistul putand lucra in continuare ca si cand reteta ar fi online.
Fluxurile de lucru actuale au fost analizate si proiectate astfel incat sa asigure o adoptare mai usoara a sistemului, prin introducerea unor facilitati cum e cea descrisa anterior. Trebuie sa tinem cont de faptul ca multi medici vor fi reticenti adoptarii modelului electronic sau nu vor avea acces on-line la sistem (conexiune Internet).
La farmacie nu exista o parte off-line (decat daca va referiti la procesarea retetelor prescrise off-line de catre medici).

 

La retetele eliberate pe formularul tipizat actual se va folosi in continuare CNP-ul asiguratului sau codul CID (in cazul utilizarii codului CID cum identificam varsta si sexul pacientului, care sunt informatii utilizare pentru mai multe restrictii si conditionari in cadrul validarii reţetelor)?

La inscrierea CNP-ului in aplicaţia de raportare aceasta genereaza automat CID-ul (codul de asigurat). Pentru a identifica virsta si sexul pacientului s-au prevazut in reteta cimpuri corespunzatoare.

Extrase din 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro