Norme Coca 2023 - 2024

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a declarat, ieri, că pacienții trimiși să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare pe durata internării sunt „situaţii de excepţie”. Explicaţia? Numărul de referate pentru decontare înregistrate la nivelul unităţii.

Potrivit conducerii SJU Ploieşti, în ultimele 4-5 luni au fost 30-40 de cazuri în care pacienţii au solicitat decontarea medicamentelor şi materialelor sanitare cumpărate pe durata internării. Fără să vrea, managerul Adrian Strâmbeanu a oferit şi justificarea. „Există posibilitatea ca pacienţii să-şi procure medicamentele şi materialele sanitare la indicaţia medicului curant. Urmare achiziţionării acestor produse se vine cu chitanţa respectivă. Medicul curant face un referat de specialitate contrasemnat de şeful de secţie şi spitalul înapoiază banii pacienţilor care acceptă să parcurgă această procedură”, a detaliat Strâmbeanu.

Măcar ştiu, pacienţii, că au acest drept? „Medicii din spital au fost informaţi, ei sunt în drept să recomande procurarea acestor medicamente dacă ele nu există, la momentul respectiv, în farmacia spitalului. Este vorba, însă, despre situaţii de excepţie, ca un medicament să nu se găsească. Nu este o permanenţă”, susţine managerul SJU.

Conducerea spitalului este contrazisă, însă, chiar de medicii informaţi. „Dacă vrei să tratezi un  bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis”, reclama, acum două săptămâni, chirurgul Dan Oprea, în scrisoarea trimisă ziarului Telegrama. Şi ieri, înaintea conferinţei de presă, şefii secţiei de Cardiologie şi Chirurgie au precizat că necesarele întocmite, conform istoricului, la început de an, sunt ciuntite bine în funcţie de buget. Noi trimitem referatul încărcat la maximum, apoi ne este trimis înapoi şi ni se cere să-l facem la jumătate”, a exemplificat dr. Stelian Duduş.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a catalogat dur declaraţiile managerului SJU. „Este o minciună că sunt 30-40 de cazuri. Sunt mii de cazuri”, a spus acesta.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro