Presedintele Traian Basescu a afirmat ca Eugen Nicolaescu, înainte de a prelua portofoliul altui minister, ar trebui sa-si aduca aminte de 'succesele' de la Ministerul Sanatatii, si a criticat, totodata, modul în care acesta a reactionat în cazul scandalului privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino. "Nicolaescu, înainte de a se apuca de alt minister, trebuie sa-si aduca aminte câteva succese ale lui la Ministerul Sanatatii. Va aduceti aminte studiile de fezabilitate care au costat câteva milioane de euro pentru spitalele de urgenta? S-au facut studiile, firma si-a încasat banii, domnul Nicolaescu este bine mersi, dar spitale nu a aparut niciunul. Aduceti-va aminte programul de vaccinare anti-cancer pentru fetite. A cumparat vaccinurile, s-au facut câteva, s-a stopat programul si cred ca sunt expirate de mult acele vaccinuri care au costat milioane de dolari. Aduceti-va aminte a dat laboratoarelor private sa faca analizele la tot poporul, ar fi fost bine daca se trageau si niste concluzii, cu niste efecte pe urma", a declarat Basescu, marti seara, la B1 TV.

El l-a criticat pe Nicolaescu si pentru reactia sa în calitate de ministru al Sanatatii în cazul scandalului privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino.

"Nicolaescu a facut presiuni pe Cantacuzino sa se faca vaccinurile, dar ma întreb, tu ca ministru, daca ai facut presiuni, nu te considera chiar asa nevinovat si lipsit de responsabilitate, pentru ca ai avut decizia politica. (...) S-au facut, au iesit prost si chemi SRI. Nu, dl ministru Nicolaescu, nu vrei tu sa chemi Parchetul direct? (...) Tu ai dat ordin si asta a putut sa faca Cantacuzino. (...) Ce treaba are SRI?", a spus seful statului.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vinerea trecuta, ca scandalul privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino reprezinta "un atac politic nepermis si îngrozitor de jos" la adresa sa.

"Ce s-a întâmplat ieri din punctul meu de vedere este un atac politic nepermis si îngrozitor de jos. (...) Un atac politic din partea celor carora le este teama ca anumite modificari pe care PNL le face le-ar putea încurca jocurile", a spus Nicolaescu.

El a aratat ca Ministerul Sanatatii a alocat bani ca sa poata fi finalizata linia de fabricatie pentru vaccinul antigripal, dar toate atributiile de realizare a productiei apartin Institutului Cantacuzino.

"Noi am încercat sa urmarim sa vedem daca lucrurile merg în regula, daca se respecta termenele, procedurile, asa cum este normal, dar atributul esential de a urmari linia de fabricatie, daca ea corespunde normelor europene, termenele care trebuiau prevazute si respectate, toate aceste lucruri reveneau Agentiei Nationale a Medicamentului", a mai spus Nicolaescu.

El a precizat ca, atunci când Institutul Cantacuzino a anuntat ca ANM a gasit în vaccinul respectiv o componenta ca fiind neconforma, endotoxima, Ministerul Sanatatii a cerut refacerea analizei.

"Le-am atras atentia ca e bine sa refaca analiza, au refacut-o la începutul lunii ianuarie în Cantacuzino si a iesit aceeasi neconformitate. Institutul Cantacuzino cu ANM împreuna au considerat ca ar fi bine sa facem un studiu clinic pe respectivul vaccin. Am stabilit prin ordin o comisie din medici si a început studiu clinic. Cred ca undeva la sfârsitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie a iesit o prima etapa a acestui studiu clinic care arata ca acea componenta, vorbim de endotoxina, nu este grava si ca nu afecteaza starea de sanatate a populatiei, dar ca mai e nevoie si de o a doua componenta al carei rezultat este pe 25 februarie", a explicat ministrul Sanatatii.

El a aratat, însa, ca, potrivit ANM, pâna la expirarea termenului de valabilitate, vaccinul a ar putea ramâne pe stoc si ar putea fi folosit în caz de pandemie, cu conditia ca de la utilizare sa fie excluse anumite categorii de persoane, precum copiii, gravidele si persoanele cu risc foarte mare de sanatate.

Vinerea trecuta, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca îl propune pe Eugen Nicolaescu la portofoliul Finantelor Publice, iar pentru functia de ministru al Sanatatii a fost propus Cristian Busoi.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro