Autor Ana Maria Predila  Sursa

Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) sunt actorii principali în sistemul de sănătate din fiecare județ. Banii veniți de la CNAS sunt repartizați prin CAS-uri către furnizorii de servicii medicale. În județul Olt, numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Într-un interviu acordat GdS, Florin Ciocan, președintele CAS Olt, vorbește despre cum sunt repartizați banii, dar și despre problema sectoarelor subfinanțate.  

GdS: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este cea care repartizează banii către toți furnizorii de sănătate, astfel încât asigurații să aibă acces la servicii de calitate. Câți bani dă CAS Olt spitalelor din județ?

Florin Ciocan: În prima parte a anului am mers pe contractele încheiate în 2015. În luna iulie 2016, s-au încheiat noi contracte cu valori mulțumitoare pentru spitale. CAS are mai multe contracte încheiate cu un singur spital, unul pentru servicii spitalicești, altul pentru paraclinice, clinice, dializă. La acestea se adaugă și contractul pentru sumele pe care spitalele trebuie să le primească de la stat pentru aplicarea ordonanțelor 35 și 20 privitoare la mărirea de salariu a cadrelor medicale. Pentru luna noiembrie, Spitalul Județean de Urgență Slatina primește doar pe contractul de servicii spitalicești 7,5 milioane de lei, Spitalul din Caracal – 2,5 milioane de lei. Iar Spitalele din Balș, Corabia și Schitu Greci au contracte între 600.000 și 750.000 de lei pe lună.Toate spitalele funcționează fără arierate. Spitalul Județean Slatina a intrat în contract cu CAS și pentru un RMN și un CT. Din august și Spitalul din Caracal are CT în contract cu CAS. Accesul pacienților nu este la nivelul la care ne-am dori pentru că ar fi nevoie de mai mulți bani ca toți oamenii să aibă acces gratuit la timp. Fondurile pentru paraclinice nu ajung până la finalul lunii. Au fost luni în care au ajuns doar pentru câteva zile, iar cei care nu au prins plafon s-au reprogramat.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro