Norme Coca 2023 - 2024

Cititoarele de carduri de sănătate vor fi utilizate începând cu lunile ianuarie-februarie ale anului viitor, a anunţat, marți, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

El a precizat că aproape 90% din carduri au fost deja distribuite populaţiei, iar acestea se activează doar dacă cetăţeanul este asigurat medical.

Preşedintele CNAS a explicat ce date pot conţine cardurile de sănătate.

"Cardul de sănătate nu conţine date pe care pacientul nu doreşte să fie trecute pe card. Ce date se trec pe card sunt la cererea pacientului. Ba, mai mult decât atât, conform legii, cei care doresc să fie donatori de organe trebuie să aibă o declaraţie notarială. Fără această declaraţie notarială nimeni nu inscripţionează pe card că este donator.

"Datele personale ale pacientului nu sunt afectate de card, pentru că pe card nu există CNP-ul, nu se trece nicio altă dată de care pacientul să nu ştie", a declarat Vasile Ciurchea.

Colegiul Medicilor din România nu consideră oportună introducerea cardurilor de sănătate, întrucât acestea ar îngreuna, prin birocratizare, actul medical.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro