Distribuirea cardurilor de sanatate prin posta, dupa refuzul medicilor de familie de a se ocupa de acest lucru, va costa câteva milioane de euro si va trebui platita din bugetul de stat, a declarat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi

"Am facut o propunere de modificare a Legii 95 (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, n.r.) în urma refuzului categoric al medicilor de familie de a distribui cardul national de sanatate. Cred ca solutia finala va fi aceea de a face distributia cu serviciile postale, în momentul în care Legea 95 va fi modificata. Vom porni rapid procedurile necesare ca acest lucru sa se întâmple", a explicat Busoi, miercuri, la o dezbatere la Parlament, raspunzând unei întrebari pe aceasta tema.

Presedintele CNAS a mai spus ca nu exista deocamdata o estimare precisa a costurilor de distributie a cardurilor prin posta, dar se poate vorbi de câteva milioane de euro.

"Vorbim de o suma apreciabila, de câteva milioane de euro, care va trebui sa fie sustinuta din bugetul României", a precizat Busoi.

Presedintele CNAS a participat miercuri, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere privind initiativa unui grup de deputati PNL de modificare a Legii nr. 95/2006, prin care operatiile de reconstructie mamara, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat. Propunerea legislativa este sustinuta si de CNAS si Ministerul Sanatatii.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anuntau, la sfârsitul lunii iulie, ca refuza distribuirea cardului de sanatate, dupa ce presedintele CNAS spunea ca intentioneaza sa apeleze la ei pentru distribuirea si inscriptionarea cardului de sanatate.

Medicii de familie au sustinut ca editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, activitatii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical si relatia medic-pacient.

"Distribuirea si inscriptionarea cardului national de asigurari de sanatate nu este activitate medicala, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp si de resurse, fara legatura cu sanatatea. În timp, medicul de familie, din garant al sanatatii , devine postas, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câstiga? Pacientul, medicul sau o birocratie cronofaga, sufocanta si aberanta?", spuneau medicii de familie.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara, pe 6 septembrie, într-o conferinta de presa, la Târgu Mures, ca, în acest moment, legea obliga medicii de familie sa faca distribuirea cardurilor de sanatate, dar, dupa ce a discutat cu acestia, a declarat public ca nu e de acord cu aceasta prevedere, care urmeaza sa fie schimbata.

Presedintele CNASCristian Busoi, anunta, pe 12 septembrie, ca au fost tiparite un milion de carduri de sanatate si îsi exprima speranta ca, în maximum doua saptamâni, sa fie luata decizia politica privind distributia.

Presedintele CNAS declara, în 16 iulie, ca 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate vor fiproduse pâna la sfârsitul anului, dar oamenii le vor primi numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizând ca acestea ar putea fi folosite din 2014.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro