Norme Coca 2023 - 2024

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spune că pachetul de servicii medicale de bază este “prea generos” , motiv pentru care asigurările private nu-şi mai găsesc locul pe piaţă.

“Sunt câteva proiecte care au început înainte să fiu eu la conducerea Casei. Pachetul de bază e un proiect important. În prezent el este destul de generos, prea generos, şi atunci asigurările private îşi găsesc mai greu locul, dar îi asigur că le vom face loc. Avem nevoie de încă un asigurator pe piaţă, care să mai preia din riscul financiar”, a spus Ciurchea la ZF Pharma Summit `14.

Pachetul de servicii medicale de bază a intrat în vigoare în­cepând cu 1 iunie, marcând o minirevoluţie în­tr-un sistem chel­tuitor şi ineficient de care se plânge toată lumea, dar care are pe mână, anual, aproape 7 miliarde de euro - 5 miliarde de euro ai Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi 1,8 miliarde de euro ai Ministerului Sănătăţii.

Preşedintele CNAS spune că introducerea pachetului de servicii medicale de bază a avut efecte de sens opus în sectorul public.

“După două luni de funcţionare a pachetului de bază, sunt spitale care şi-au triplat numărul de internări, sunt altele care nu-şi fac norma. Suntem într-un proces de evaluare a ceea ce se întâmplă, să vedem dacă s-au respectat condiţiile din contractul cadru şi din norme”, a spus Ciurchea.

Ciurchea a preluat la finalul lunii iunie funcţia de preşedinte al CNAS, mandatul său urmând să se încheie în iunie 2017. El nu este pentru prima dată în această poziţie. În perioada februarie 2007 – ianuarie 2009 s-a aflat de asemenea la conducerea CNAS, principalul finanţator al sistemului de sănătate. Înainte de a fi numit în 2007 la conducerea CNAS, Ciurchea a fost, printre altele, director la Agenţia Naţională de Programe din Ministerul Sănătăţii şi director general al CNAS.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro