Registrul naţional pentru boala Parkinson ar putea fi instituit anul viitor, având în vedere că Societatea de Neurologie din România este aproape de finalizarea unui program informatic în acest sens, a declarat joi preşedintele de onoare al acestei societăţi, Ovidiu Băjenaru.
"Frecvenţa bolii sper să o aflăm exact în următorii doi ani pentru că Societatea Română de Neurologie lucrează şi este aproape gata să definitiveze un program informatic pentru instituirea unui Registru naţional pentru boala Parkinson. Sper să putem să îl implementăm începând cu anul viitor în aşa fel încât adunând datele reale din populaţia românească să putem şti exact câţi pacienţi sunt în România, care este stadiul lor de cunoaştere, diagnostic, tratament şi aşa mai departe. Dacă ne ghidăm indirect după datele din literatură, pornind de la premisa că nu ar fi un motiv ca în România să fie o altă prevalenţă şi incidenţă a bolii decât în alte ţări în această regiune, se estimează că în ţara noastră sunt în jur de 70.000 de pacienţi cu boală Parkinson", a afirmat Ovidiu Băjenaru într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, el a subliniat necesitatea unor centre de recuperare pentru bolnavii de Parkinson. "Nu există niciun centru de acest tip în ţară, deoarece s-a moştenit o tradiţie potrivit căreia noţiunea de recuperare medicală a rămas doar în domeniul balneologiei şi al medicinei de recuperare fizică", a opinat Ovidiu Băjenaru.

În altă ordine de idei, Ovidiu Băjenaru a anunţat că vineri şi sâmbătă la Bucureşti va fi organizată Conferinţa naţională "Noutăţi în diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de mişcare". Băjenaru a menţionat că principalele tulburări de mişcare sunt maladia Parkinson şi distonia. AGERPRES

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro