Principala cauză a fibrilației atriale în 2014 este hipertensiunea arterială, fibrilația atrială fiind determinată de mai multe afecțiuni, printre care boala cardiacă ischemică și boli pulmonare cronice, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, cardiologul Anca Dan de la Societatea Română de Cardiologie.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/ AGERPRES ARHIVA

"Domeniul aritmiilor este cel mai puțin cunoscut domeniu pentru public. Ritmul normal al inimii este de 60-100 bătăi pe minut. Orice anomalie de regularitate și frecvență se numește aritmie. Fibrilația atrială înseamnă că inima are un ritm complet dezordonat. Fibrilația atrială poate fi și marca altor boli. Sunt persoane cărora nu li se depistează cauza fibrilației. Principala cauză în 2014 a fibrilației atriale este hipertensiunea arterială. Există o mulțime de boli care pot duce la fibrilație atrială, precum boala cardiacă ischemică. Boli pulmonare cronice, fumătorii cu bronșită, pacienții cu boală tiroidiană fac mai des fibrilație atrială. Fibrilația atrială este a doua cauză de AVC. Fibrilația atrială este una dintre principalele cauze de morbiditatea și mortalitate în Europa", a spus cardiologul.

Potrivit medicului, fiecare persoană cu vârsta peste 20 de ani ar trebui să își facă un control la 3-5 ani.

"Femeile, în general, sunt sub-diagnosticate și sub-tratate. Femeile au un risc mai mare de a face AVC. AVC crește riscul de a face un al doilea AVC", a susținut Anca Dan.

Ea a atenționat că numărul de accidente vasculare în România este în continuă creștere, una din patru persoane prezentând riscul să facă fibrilație atrială după ce a trecut de 40 de ani.

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a explicat că fibrilația atrială nu este greu de diagnosticat, însă este greu de monitorizat și a precizat că există tratament care previne formarea de cheaguri și AVC.

Potrivit medicului de familie, tratamentul trebuie urmat în fiecare zi.

"30% dintre pacienți nu vin la medic. Tratamentul trebuie urmat în fiecare zi. Hipertensiunea prost tratată la noi este o regulă, nu se ajunge la țintă", a spus Tănăsescu.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie și Societatea de Neurologie din România au derulat campania națională de informare ''Parcurile Inimilor Fericite'', o campanie privind depistarea precoce a fibrilației atriale.

Campania națională "Parcurile Inimilor Fericite" s-a desfășurat în trei orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, fiind testate 1.200 de persoane, 7% dintre acestea fiind identificate cu simptome de fibrilația atrială.
Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro