Norme Coca 2023 - 2024

60% din totalul cazurilor de mortalitate sunt determinate de boli cardiovasculare, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, care a recomandat autorităților să creeze un cadru legislativ de prevenție a bolilor cardiovasculare și de reducere a mortalității cauzate de aceste boli și să îl pună în practică.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

"Societățile științifice nu pot singure să realizeze ceea ce ne-am dori apropo de prevenția bolilor cardiovasculare, de reducerea mortalității cardiovasculare la care suntem fruntași — 60% din totalul cazurilor de mortalitate, de decese, sunt determinate de boli cardiovasculare", a afirmat, vineri, Maria Dorobanțu, într-o dezbatere organizată la Parlament de Comisia de sănătate din Senat.

Ea a susținut că societățile științifice nu au puterea efectivă de a transpune legile din România în practică.

"Există legea de interzicere a fumatului, cu toți vedem în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, un colțișor mic de nefumători și restul tai fumul cu cuțitul. Nu, interzis complet în spațiile publice. Acest lucru nu poate fi făcut decât de autorități", a arătat prof. dr. Maria Dorobanțu.

Medicul a mai susținut că este nevoie de crearea unui cadru legislativ prin care să se controleze nivelul de sare din alimentație. "Nu să fie alimente nesărate. Există unele produse care sunt cu un conținut mai sărac în sare. În general, românii mănâncă dublu decât ar trebui, avem nevoie de maximum 6 grame de sare în 24 de ore, iar români mânâncă peste 12 grame", a afirmat președintele Societății Române de Hipertensiune.

De asemenea, medicul a recomandat părinților să învețe copiii, chiar de la grădiniță, să facă sport, iar pentru asta să existe o programă în școli.

"Să ne învățăm copiii să nu se îngrașe, să ne învățăm copiii din grădiniță se se joace, să se miște, nu să le punem o tabletă în față și petrec ore în șir ca părintele să fie liniștit. Lăsați-l să se joace. Pentru asta trebuie să existe o programă în școli (...). Să aibă terenuri de sport, să existe ore de educație fizică", a spus Maria Dorobanțu.

Președintele Societății Române de Hipertensiune a afirmat că populația trebuie să înțeleagă că această boală, după ce a fost diagnosticată, trebuie urmărită de către medici pentru că poate duce la complicații severe de genul accidentului vascular cerebral sau hemoragiei cerebrale. Acestea pot determina decesul bolnavului sau o infirmitate pe viață și acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 50 de ani.

"Pe de altă parte, complicațiile pot duce și la infarct de miocard, la insuficiență renală. Toate aceste complicații pot să ducă la costuri de zece ori mai mari față de simplu tratament. Sunt medicamente disponibile peste tot acum, multe generice care sunt mult mai ieftine. Un control al tensiunii arteriale nu înseamnă vindecarea bolii, înseamnă prin tratament să se ajungă la o tensiune care să nu predispună la complicații", a spus dr. Dorobanțu.

Sâmbătă, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, bucureștenii sunt invitați să-și verifice tensiunea în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colțea. Acțiunea de măsurare gratuită a tensiunii arteriale se va desfășura între orele 10,00-20,00.

Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproximativ 50% dintre aceștia nu știu că au tensiune arterială crescută, arată statisticile furnizate de World Hypertension League.

AGERPRES/(A, AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro