In spital vor fi tratate doar urgentele medicale si se vor face liste de asteptare, in timp ce 200 de afectiuni se vor trata in conditii de spitalizare de zi, iar 100 de proceduri si diagnostice, in ambulatoriul de specialitate.Pe ultima suta de metri s-au aprobat si Normele Contractului-Cadru.

 

doctor IT

La 1 iunie 2014, dupa amanari succesive si balbaieli administrative, a intrat in vigoare pachetul de servicii medicale de baza si noul Contract-Cadru (CoCa) de acordare a serviciilor medicale. Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca noile pachete de servicii medicale si noul Contract-cadru vor conduce la eliminarea erorilor si la diminuarea fraudelor din sistem. Aceast lucru va fi posibil prin utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, introducerea facturii electronice si utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului.

Pentru a asigura sustenabilitatea implementarii pachetelor de servicii medicale a crescut finantarea pentru segmentul de asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice si paraclinice, astfel incat acestea sa furnizeze servicii medicale in regim ambulatoriu, la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor, prin reducerea internarilor.

 

Radu Tibichi - CNAS

Presedintele CNAS, Radu Tibichi, a precizat insa ca aproximativ 200 de afectiuni se vor trata in conditii de spitalizare de zi, iar 100 de proceduri si diagnostice, in ambulatoriul de specialitate. Oficialul mentioneaza insa ca acest lucru nu inseamna ca este interzisa spitalizarea continua pentru obtinerea unui diagnostic complex.

In ceea ce priveste spitalele, a fost definita o lista de aproximativ 200 de afectiuni care se pot trata in spitalizare de zi. Listarea acestor afectiuni nu inseamna ca este interzis ca pentru un diagnostic mai complex, care face parte din acea lista, spitalizarea este interzisa. Aceasta lista ofera insa posiblitatea spitalelor sa efectueze servicii in regim de spitalizare de o zi la niste tarife mai mari, chiar de doua sau de trei ori, astfel incat sa nu mai fie nevoit spitalul sa raporteze acele servicii in spitalizare continua doar pentru ca erau platite mai bine”, a spus seful CNAS.

In plus, ni se spune ca bolnavii nu vor mai fi nevoiti sa vina in spitale cu medicamente de acasa, iar prin noul Contract-cadru se introduce obligatia, la nivelul furnizorilor, de a nu incasa bani de la pacienti pentru serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii.

Banii din sistem sunt insa aceiasi. Cine stie, poate  guvernantii au vreo strategie de a recupera miliardele de euro care s-au furat pana acum….

 

spital marie-curie

Referitor la asistenta medicala spitaliceasca, noile prevederi evidentiaza factorii de care trebuie sa se tina cont, cumulativ, in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua si s-au introdus criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.

In vederea scaderii numarului de internari, au fost precizate si afectiunile care pot fi diagnosticate si tratate in regim de spitalizare de zi: afectiunile care vor fi prevazute in norme, afectiuni pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afectiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA care necesita monitorizarea bolnavilor.

Asa cum a aratat presedintele CNAS, Radu Tibichi, in ambulatoriile de specialitate pot fi tratatae peste 100 de diagnostice si proceduri terapeutice, pentru care „a fost modificat si punctajul, respectiv plata pentru aceste servicii. In ambulatoriul de specialitate paraclinic au fost introduse peste 20 de analize noi si investigatii paraclinice”.

 

Medicii de familie

Pachetul de baza da insa medicilor de familie posibilitatea sa incheie contracte pentru ecografii si EKG-uri facute in ambulatoriu si sa efectueze mai mult de 20 de consultatii fara plata, cat au acum voie sa acorde.

Nu mai exista un plafon de 20 de consultatii pe zi, astfel pacientii care se vor adresa medicului peste acest numar vor putea sa beneficieze de prescriptie medicala si bilete de trimitere si nu vor mai trebui sa plateasca peste acele consultatii(…) Pana acum, in cadrul legal erau cuprinse o serie de limitari care nu isi aveau rostul si conduceau la o functionare gresita a sistemului. (…) Pana acum, a 21-a consultatie era taxata si consultatiile care depaseau acest numar nu aveau ca si consecinta eliberarea de prescriptii medicale. Inceptnd cu 1 iunie acest lucru va fi posibil. Numarul de consultatii care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, medicul va putea, peste cele 20 de consultatii, sa efectueze, in functie de adresabilitatea pe care o are, toate consultatiile care sunt programate si (…) sa elibereze prescriptii medicale. Acelasi lucru se va putea intampla si la ambulatoriul de specialitate clinic”, a detaliat Tibichi.

Pe de alta parte, nu se mai regasesc in pachetul de baza serviciile de homeopatie si fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurarilor private).

 

control medici familie

In ceea ce priveste asistenta medicala primara, atat in pachetul minimal, cat si in pachetul de baza, in cazul supravegherii gravidei s-a introdus, pe langa testarea HIV, si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus si C. Tot in pachetul de baza au fost introduse consultatiile de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major: risc cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

Sunt de mentionat si consultatiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic (fara semne de boala), finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare, care se va realiza pentru toate persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani, o data la 3 ani. Pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 de ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se vor acorda anual. Persoanele asimptomatice cu varsta de peste 40 ani vor merge la medicul de familie, pentru evaluare, anual.

 

studiu piata medicamente

Pentru cresterea accesului asiguratilor internati la medicamente si cresterea eficientei in utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurari de sanatate, a fost creata posibilitatea ca medicii de familie si medicii din specialitatile clinice sa poata elibera, pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata, prescriptie medicala pentru medicamentele si materialele sanitare.

Seful CNAS a reamintit faptul ca ca incepand de luna aceasta, furnizorii de servicii medicale vor putea face raportarile numai in format electronic, dar a recunoscut ca din cauza intarzierii publicarii normelor de aplicare a Contractului-cadru, in iunie se va lucra tot pe aditionale, noile contracte putand fi incheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate, incepand cu 1 iulie. Pe ultima suta de metri, Normele metofologice de aplicare a CoCa pentru 2014-2015 au fost aprobate, iar pe 2 iunie a fost aprobat Ordinul pentru Normele tehnice de realizare a Programelor nationale de sanatate curative.

 

Dr. Albu-laboratorA fost revizuita, totodata, lista investigatiilor medicale paraclinice ambulatorii din pachetul de baza pentru asigurati (s-au introdus investigatii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/ segment, testosteron etc.).

Noul CoCa prevede si noi masuri la nivelul asistentei medicale ambulatorie pentru specialitatea  medicina dentara, fiind redefinite atat ca pachet minimal, cat si in cadrul pachetului de baza de servicii de medicina dentara. In pachetul de servicii de baza se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice, precum si alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta).

Seful CNAS recunoaste insa ca doar urgentele vor fi tratate imediat, in timp ce pentru o afectiune asupra careia ar trebui sa se intervina cat mai repede pentru a se evita complicatiile, se poate astepta intre 7 si 28 de zile. Pentru analize medicale amanuntite prin care s-ar putea depista eventuale probleme de sanatate sau pentru internarea unor bolnavi cu afectiuni cronice se fac programari, chiar si peste sase luni.

 

SalinPlusA fost revizuita si lista dispozitivelor medicale acordate in ambulatoriu, astfel ca din 2015 s-au introdus in lista si vor fi disponibile prin casele de asigurari, dispozitivul necesar pentru copii pana la 18 ani cu mucoviscidoza (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen) si dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totala.

Contractul-cadru aduce prevederi noi si pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu. Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala pentru sublistele A si B – o prescriptie/ mai multe prescriptii lunar, cu maximum 7 medicamente (in prezent o singura prescriptie).

Pentru bolnavii cu afectiuni cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de specialitate din specialitatile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/ 91/ 92 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord de medicul prescriptor si asiguratul beneficiar al prescriptiei medicale.

Totodata, a fost majorata de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afectiunile acute.

 

farmacie

Tot Contractul-cadru prevede si sanctionarea producatorilor de medicamente care nu asigura prezenta medicamentelor pe piata conform prevederilor legale, iar pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente a fost introdusa prescriptia fractionata, atat pentru numarul de medicamente, cat si pentru cantitatile din fiecare medicament.

Pacientii cu boli cronice carora li se elibereaza retete pentru trei luni vor putea ridica astfel din farmacii reteta lunar, urmand ca ei sa retina o componenta a eliberarii, astfel ca in luna urmatoare sa se poata adresa oricarei farmacii si sa continue tratamentul.

Potrivit presedintelui CNAS, Radu Tibichi, este prima data cand se precizeaza clar spetele in care se aplica sanctiuni pentru situatia in care asiguratilor nu li se respecta drepturile.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro