Prima banca de lapte matern din Romania va functiona de anul acesta la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti si o sa fie vitala pentru bebelusii prematuri sau cei care se vin pe lume cu anumite malformatii.
Donarea s-ar putea face insa doar in anumite conditii.
In seringa alba se gaseste masa zilnica a unui bebelus nascut prematur si cu o suferinta grava la intestin. Mama lui nu-l poate hrani la san, asa ca medicii ii dau o formula de lapte care sa-l ajute sa supravietuiasca. Pentru astfel de copii, foarte fragili, ideal ar fi ca medicii sa poata folosi lapte matern.
Tocmai de aceea, in sectia de neonatologie de la Spitalul Marie Curie se va infiinta prima banca de lapte matern din tara, unde ar urma sa fie colectat lapte de la mame care vor si pot sa doneze.
"E alimentatia optima, ideala pentru copil. Nu doar din punct de vedere nutritional, dar sunt celule vii, anticorpi. In Romania, rata de alaptare este de 12,6%, cea mai mica din Europa", a spus medicul pediatru Mihaela Nita.
Asta in timp ce media mondiala e de 38%, iar in urmatorii ani ar trebui sa ajunga la 50%.
"Se foloseste pentru bebelusii care s-au nascut cu malformatii cardio, tulburari digestive..", a spus Catalin Carstoveanu, seful sectiei ATI Neonatologie.
Laptele matern poate fi administrat imediat dupa donare. Acesta trece printr-o serie de testari si poate fi congelat si 6 luni.
"Laptele este extras in sectia de terapie nou nascuti, e testat microbiologic, analizat, congelat pana cand este oferit pe baza unei retete beneficiarului, la indicatie medicala", a spus Eugenia Dobrescu, Asociatia Inima Copiilor.
Sunt acceptate la donare doar mamele care au copii pana in 6 luni, fara boli grave si care se afla sub tratament medicamentos. Sunt excluse cele care fumeaza sau beau alcool.
Puteti ajuta la infiintarea bancii cu donatii pe bancadelapte.ro.
Proiectul bancii de lapte matern are sutinerea ministerului Sanatatii si ar costa pentru inceput doar 75 de mii de euro.
Romania este deocamdata singura tara din Uniune in care NU exista o banca de lapte matern pentru copiii cu suferinte si nevoi speciale de hrana. Asta in timp ce in alte tari functioneaza si cate 200 astfel de banci.