Norme Coca 2023 - 2024

Prima clinică de medicină psiho-somatică şi-a început activitatea la Cluj, cu finanţare europeană, după un model care funcţionează în Germania.
Managerul şi proprietarul clinicii, medicul Florin Mărghitaş, a declarat, pentru AGERPRES, că în cadrul clinicii se pune accent pe tratarea multidisciplinară a pacientului, nu a bolii.

'Este primul spital din ţară de medicină psiho-somatică. Medicina psiho-somatică este o combinaţie de psihiatrie, medicină internă, balneologie, medicină de recuperare; şi tehnicile de tratament sunt speciale, în sensul că se folosesc multe tehnici şi metode suplimentare, pe lângă medicina clasică se folosesc tehnici de terapie individuală, de grup, bioenergetică, psihoterapie individuală şi de grup. Se folosesc metode de tratament prin care se tratează individul ca persoană în sine, nu boala. Avem o echipă terapeutică unde medicii analizează un bolnav şi hotărăsc un plan de tratament. Echipa este formată din medici psihiatri, internişti, neurologi, balneologi, psihologi, profesori de sport, de înot', a menţionat Florin Mărghitaş.

Potrivit acestuia, ideea conceptului e de a reuni mai mulţi medici de diferite specialităţi la un loc, în acelaşi timp, astfel încât pacientul să poată fi abordat multidisciplinar.

Deocamdată, în cadrul clinicii funcţionează un ambulatoriu, urmând ca din partea a doua a anului să existe şi posibilitatea de internare continuă.

'Avem un ambulatoriu, o secţie de spitalizare zi şi o secţie de spitalizare continuă care se va finaliza până la sfârşitul anului. E un proiect prin cofinanţare cu fonduri europene, mixt, privat cu cofinanţare, avem 6 cabinete, o bază de tratament de recuperare, bazin terapeutic şi va avea 15 saloane a câte două paturi. Investiţia finală va fi de 1-1,5 milioane de euro', a mai spus dr. Mărghitaş.

Clinica se adresează în special problemelor de dependenţă, dar şi altor probleme de sănătate.

'Tot ce e legat de partea de dependenţă: de alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc, orice dependenţă, inclusiv de calculator, anxietate, depresie, tulburări de alimentaţie de genul bulimie, anorexie; avem o secţie de nutriţie, pentru cei cu obezitate, cu tulburări de alimentaţie, inclusiv preventiv, apoi toţi ceilalţi pacienţi pe partea de recuperare, inclusiv recuperare sportivă, plus secţiile clasice de neurologie, medicină internă, ecografie. Pe partea de spitalizare continuă va fi o secţie de psihiatrie şi o secţie de recuperare balneologică', a adăugat Florin Mărghitaş.

Acesta este medic specialist în medicină psiho-somatică şi medicină naturistă, a absolvit UMF Cluj, apoi, în 1991 a plecat în Germania, unde s-a specializat la Ahen. Timp de 15 ani a lucrat la mai multe clinici din Germania, timp de trei ani fiind şeful secţiei de medicină psiho-somatică al unei clinici de lângă Dortmund

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro