Norme Coca 2023 - 2024

Prima "grădină zoologică interactivă dedicată microbilor" din lume şi-a deschis porţile la Amsterdam, marţi, în onoarea acestor creaturi minuscule care reprezintă totuşi două treimi din organismele vii de pe Terra şi sunt considerate esenţiale pentru viitorul planetei, informează AFP.

Această grădină zoologică insolită, în care este expusă o vastă colecţie de microbi, a fost concepută de directorul de la Artis, Grădina Zoologică Regală din Amsterdam. După 12 ani şi 10 milioane de euro investite, "Micropia" a fost inaugurată marţi, chiar lângă Artis.

"Grădinile zoologice au tendinţa de a arăta doar o parte din natură, în special animalele mari", a declarat Haig Balian, directorul de la Artis. "Astăzi, vrem să prezentăm micro-natura", a spus acesta.

Haig Balian spune că importanţa microbilor a fost întotdeauna subestimată după descoperirea lor în secolul al XVII-lea de cel care este considerat părintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leeuwenhoek.

Virusurile, ciupercile şi bacteriile sunt adeseori asociate cu bolile, dar ele sunt de asemenea esenţiale pentru supravieţuirea oamenilor şi joacă un rol tot mai important pentru viitorul omenirii şi al planetei.

"Microbii sunt peste tot, trebuie deci să existe microbiologi capabili să lucreze în toate sectoarele, de exemplu în spitale, în industria alimentară, în cea petrolieră şi în cea farmaceutică", a adăugat Haig Balian.

În zilele noastre, microorganismele sunt deja utilizate pentru a produce biocarburanţi, pentru a fabrica noi tipuri de antibiotice şi pentru a ameliora randamentul agricol.

Numeroase experimente au confirmat potenţialul lor pentru utilizări variate precum producţia de electricitate, ranforsarea fundaţiilor clădirilor şi lupta contra cancerului.

"Interesul pentru microbiologie nu va creşte niciodată dacă îl lăsăm în obscuritate, abandonându-l doar pentru câţiva experţi. Vrem să arătăm vizitatorilor că totul este interconectat în natură şi că microbii joacă un rol fundamental", a adăugat directorul de la Artis.

Fiecare persoană adultă are în corpul său aproximativ 1,5 kilograme de microbi, fără de care ar muri.

Cea mai mare parte din această grădină zoologică, prima de acest fel din lume, seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape conectate la ecrane uriaşe prezintă tot felul de microorganisme.

Puţin mai departe, vizitatorii pot să observe printr-o fereastră un laborator adevărat în care sunt cultivate diverse tipuri de microbi şi pot să se regăsească în faţa unui model uriaş de virus Ebola, care face în prezent ravagii în Africa de Vest.

Mergând spre primul etaj al grădinii zoologice, un ecran uriaş plasat pe tavanul liftului arată, printr-o lentilă ce are forma unui ochi supradimensionat, toate organismele vii de pe pleoapele vizitatorilor.

Vizitatorii pot, de asemenea, să observe microbii în timp ce se reproduc, graţie unui microscop 3D special construit pentru noua grădină zoologică, şi pot să scaneze microbii şi să identifice în acest fel numărul şi locurile în care trăiesc microbii de pe corpurile lor.

Cuplurile de îndrăgostiţi vor putea să se sărute în faţa unui dispozitiv denumit "Kiss-o-Meter" care indică numărul de microbi schimbat de cei doi parteneri în timpul acelui sărut.

Sursa: Mediafax

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro