Prima hartă interactivă din domeniul sănătăţii mintale din ţară, ce include peste 600 de instituţii de stat şi organizaţii, va fi lansată de Fundaţia Estuar, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, în contextul în care în România numărul celor care trăiesc cu o astfel de problemă este în creştere de la an la an. Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Estuar, demersul îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice.

Doar în ultimele 12 luni numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală a crescut cu aproape 3.000, aceasta însemnând că în fiecare zi opt români au fost diagnosticaţi şi luaţi în evidenţe cu astfel de probleme. Numărul real al acestora este mult mai mare, în principal din două mari motive: pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă ruşinos şi privit ca ceva tabu şi, pe de altă parte, faptul că există în continuare o lipsă de informare/ educare la nivelului publicului larg cu privire la existenţa unor astfel de servicii, precizează sursa citată.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este sărbătorită pe 10 octombrie începând din 1992 la nivel mondial şi are anul acesta ca temă respectarea demnităţii persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Fundaţia Estuar oferă consiliere gratuită tinerilor între 19 şi 29 de ani.

Fundaţia Estuar arată, în comunicat, că mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3%, faţă de 24,3% cât se înregistrează la nivelul UE - conform Eurostat). Ei au acces mai târziu şi în măsură mai mică la piaţa muncii, iar veniturile pe care le obţin sunt mai mici decât media europeană. Confruntaţi cu greutăţi în găsirea unui loc de muncă la începutul vieţii, tinerii sunt mai predispuşi depresiilor sau anxietăţilor.

Activitatea de consiliere va avea loc zilnic, de luni până vineri, în funcţie de solicitările şi nevoile tinerilor înscrişi în proiect. Durata unei şedinţe de consiliere este de o oră, discuţia putând fi individuală sau de grup, în măsura în care tinerii au probleme similare şi pot să fie resursă de suport pentru ceilalţi.

Fundaţia Estuar şi Liga Română pentru Sănătate Mintală invită la colaborare organizaţiile neguvernamentale din domeniul sănătăţii mintale.

Cele două organizaţii vor crea o reţea de 18 ONG-uri care, prin activitatea lor, vor apăra interesele persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi vor promova respectarea drepturilor acestora în societate, prin servicii de formare şi instruire, dar şi prin organizarea Forumului Naţional de Sănătate Mintală şi mese rotunde cu autorităţi locale şi decidenţi politici.

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că tulburările psihice sunt o importantă sursă de dizabilităţi, cinci din primele zece poziţii ale ierarhiei bolilor în funcţie de capacitatea de a genera dizabilităţi fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalenţa pe viaţă a acestor boli este de aproximativ 33%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieţii, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internaţional acceptate.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro