Norme Coca 2023 - 2024

Endoscopul folosit este unul special adaptat interventiilor oculare, avand o grosime de doar un milimetru.

Saptamana trecuta a fost consemnata o noua premiera medicala pentru Romania, la Satu Mare fiind efectuate primele operatii endoscopice oculare. Este vorba de trei interventii chirurgicale efectuate la Centrul de Chirurgie Vitreo-Retiniana din municipiul Satu Mare de catre medicul Levai Lehar si medicul Rado Gabor de la Universitatea Oftalmologica din Budapesta. Anuntul a fost facut ieri de medicul Levai Lehar care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca ca primii trei pacienti au fost din judetele Maramures si Satu Mare.

vitreum5 200x150 Premieră în Satu Mare: Intervenții cu LASER pentru reducerea dioptriilor la clinica Vitreum

Astfel, o pacienta de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativa ce a dus la hipotonie oculara a fost operata pentru prevenirea atrofiei oculare iar doi pacienti cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat pana in prezent, au fost operati in vederea reducerii presiunii intraoculare.

 

Dr.Levai Lehar

Endoscopul ocular este unul special, deoarece are o grosime de doar un 1 milimetru. Aparatul este fabricat in Statele Unite ale Americii si costa aproximativ 80.000 de euro, utilizarea lui presupunand o supraspecializare in domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. Endoscopul nu exista deocamdata in Europa de Est, singura tara unde se opereaza cu acest aparat fiind Polonia„Sunt entuziasmat ca impreuna suntem partasi la o premiera nationala in domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. In data de 29 noiembrie am efectuat primele operatii endoscopice oculare din Romania, utilizand noul endoscop ocular special care permite vizualizarea unor parti anatomice ale ochiului, care de altfel, cu tehnicile disponibile in prezent in tara nu ar fi posibile. Cu aceasta noua tehnica pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculara, pot fi abordate patologii complexe la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculara, care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile, sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul”, a declarat in cadrul conferintei de presa medicul Levai Lehar.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro