Norme Coca 2023 - 2024

Peste 100.000 de oameni mor anual sufocaţi din cauza alimentelor sau a altor obiecte înghiţite. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt copii. În topul pericolelor pentru cei mici sunt şi traumatismele, intoxicaţiile ori stopul cardio-respirator. Astfel de tragedii ar putea fi prevenite dacă părinţii ar şti să acorde primul ajutor.

 

La doar patru ani, Calise a reuşit să o salveze pe mama ei însărcinată. Micuţa a sunat la serviciul de urgenţă după ce femeia a făcut o criza de epilepsie.

Fetiţa a ştiut exact ce are de făcut pentru că mama o pregătise din timp pentru astfel de momente. În străinătate cei mici sunt învăţaţi tehnici de prim ajutor chiar dacă în familie nu sunt persoane cu boli grave. În România însă acest lucru nu se întâmplă. De ce?

„Lasă că nu mi se întâmplă tocmai mie, lasă că e prea mic, lasă că îl sperii, de ce să îl învăţ pe copil? Este total diferit faţă de tot ceea ce se întâmplă în afară. În afară, o bonă ca să fie angajată trebuie să aibă cursul de prim ajutor. Nu are voie să iasă în parc fără o trusă de prim ajutor”, spune Magdalena Drăgan, life coach.

Magdalena Drăgan a lucrat 11 ani ca asistent medical. Acum ţine un curs de prim ajutor la care copiii cu vârste între 5 şi 11 ani învaţă „pe limba lor” cum pot salva vieţi.

„Foarte important pentru ei este să înveţe să ceară ajutor, să dea detalii despre ce s-a întâmplat, măcar adresa: mama a căzut jos şi nu îmi răspunde. Lucruri elementare de prim ajutor cu un copil care se îneacă cu o bucăţică de mâncare. Adică tapotarea pe spate şi metoda Heimlich pe care ei şi-o pot face unul altuia”, mai spune Magdalena Drăgan.

Specialiştii văd cu ochi buni pregătirea celor mici pentru astfel de situaţii.

„O măsură de prim ajutor este importantă indiferent de vârstă. Normal că un adult poate să fie mai eficient, poate să prindă mai repede şi să facă mai bine manevrele, dar şi pentru copii de două ori este bine: o dată că prind şi ei aceste manevre şi doi le deschide mintea, gândul şi pe viitor când o să crească o sa aibă încredere şi o s-o facă”, spune dr. Cristian Drăgan, medic chirurg.

La fel de importante sunt şi cursurile de prim ajutor pentru părinţi. Accidentele produse într-un moment de neatenţie pot duce la adevărate drame. În România, numărul micuţilor care ajung la urgenţe cu traumatisme minore sau grave este de 3-4 ori mai mare decât media europeană.

Complicaţiile ar putea fi evitate dacă adulţii ar şti să acorde primul ajutor de bază. Irina Costache, medic pediatru şi mamă, a trecut prin clipe de coşmar când băieţelul ei s-a înecat cu un bob de strugure.

„S-a întâmplat când noi nu eram acasă, s-a întâmplat că el era împreună cu tatăl meu. Panica domină și părinții și anturajul și nu te lasa să iei măsura corectă. Este suficient un curs obișnuit”, spune dr. Irina Costache, medic pediatru.

Doar la spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti ajung anual peste 2.000 de micuţi cu traumatisme minore sau grave. Astfel de situaţii pot fi prevenite cu ajutorul cursurilor de prim ajutor, însă părinţii trebuie să plătească: între 150 şi 300 de lei pentru o şedinţă.

Ce facem când se îneacă un bebeluș?

Urmăriți în videoul de mai sus explicațiile doctorului Cristian Grasu, preşedinte al Societăţii de Salvare Bucureşti și președinte al Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro