Norme Coca 2023 - 2024

Primul implant de inimă artificială făcut în România a avut loc azi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. O echipă de chirurgi i-a montat unui pacient în vârstă de 44 de ani o pompă care va prelua funcţiile inimii, în timpul unei intervenţii chirurgicale care a durat peste patru ore şi care s-a încheiat cu succes.

 

Actualizare 18.00. Operația, o premieră pentru România, a fost declarată un succes. În acest moment, pacientul este în stare stabilă, la secția de Terapie Intensivă. Bărbatul de 44 de ani din Suceava se afla de un an și jumătate pe lista de transplant de cord.

Din păcate, el nu mai era un candidat nici pentru o astfel de intervenție, din cauza unor complicații la plămâni, astfel că implantul de inimă artificială era ultima lui șansă.

Medicii speră acum la un program național care să asigure și altor pacienți care suferă de insuficiență cardiacă șansa la o astfel de operație.

Aparatul care a fost montat pacientului a costat 90.000 de euro, iar costurile au fost suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Este o pompă care practic preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit şi iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii, se pune un inel. Practic, muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă, vedeţi, sângele este preluat din ventricul”, a explicat Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş.

Bărbatul de 44 de ani din Suceava s-a născut cu insuficienţă cardiacă. Boala s-a agravat în urmă cu trei ani şi jumătate, atunci când fiul său, în vârstă de cinci ani a murit. De un an şi jumătate, bărbatul se afla pe lista de transplant de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.

Numai că a suferit şi o complicaţie la plămâni, iar medicii l-au anunţat că transplantul este practic imposibil. Singura lui şansă la viaţă a rămas implantul unei inimi artificiale.

Pacientul, pensionat pe caz de boală, a intrat în sala de operaţie la ora 9.30. După aproape patru ore, operaţia a fost declarată un succes.

Inima artificială a bărbatului este conectată printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă, care durează minimum şase ore. Medicii spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală.

Costurile operaţiei, în valoare de 90.000 de euro, sunt decontate în totalitate de Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii de la Institutului Inimii din Târgu Mureş aşteaptă acum ca Ministerul Sănătăţii sau CNAS-ul să înceapă un program naţional prin care să subvenţioneze astfel de intervenţii pe cord. Până astăzi, România era singura ţară din Europa de Est în care această procedură nu s-a realizat.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro