Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătății a făcut deja primii paşi pentru a controla toţi banii de achiziţii ale spitalelor publice din România. Astfel, există un proiect de hotărâre de Guvern care stipulează înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Achiziţii Dispozitive Medicale şi Investiţii în Sănătate (ANADMIS), prin care se vor cumpăra de la vată şi dispozitive medicale pentru sistemul sanitar public, la investiţiile în infrastructură şi sistemul informatic integrat.

ministerul sanatatttii

Potrivit proiectului, ANADMIS este structura de specialitate a Ministerului Sănătății care realizează achiziții publice centralizate în domeniul sănătății și este autoritate competentă și decizională în domeniul dispozitivelor medicale.

Mai exact, domeniile specifice de activitate ale ANADMIS sunt următoarele:
a) achiziţii publice centralizate în sănătateb) dispozitive medicale si nemedicale;
c) investiţii si lucrări de intervenţii în infrastructură;
d) sistemele informatice şi informationale din sănătate;
e) proiecte cu finţantare comunitare, acorduri bilaterale şi multilaterale
nerambursabile/rambursabile.

Numeroasele competenţe ale ANADMIS se explică prin faptul că această instituţie se va forma, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, prin reorganizarea Ministerului Sănătății, Agenției Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Institutului National de Sănătate Publică,Școlii Naționale de Sănătate Publică Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti și Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a municipiului Bucureşti.

Înapoi în viitor

După patru ani în care sistemul sanitar a trecut prin „chinurile“ descentralizării, Ministerul Sănătății (MS)  vrea să revină la achizițiile centralizate din sănătate, la care totuși a renunțat începând cu 2008.

Justificarea dată de MS în 2012, printr-o ordonanţă de urgenţă prin care se stipulează pentru prima oară rolul MS de unitate centralizată de achiziţii este: „Necesitatea transformării într-un timp scurt a MS într-unintegrator al derulării procedurilor de achiziție din spitale pentru desfășurarea activității medicale pe anul 2013 și faptul că sistemul de achiziții centralizat este folosit de mai multe state din Europa, care au obținut reduceri de prețuri consistente, între 10% și 30%“.

România este statul UE care alocă cei mai mai puţini bani pentru sănătate din PIB, iar trendul este de scădere: dacă în 2009 se alocau 5,6% din PIB pentru sănătate, în prezent s-a ajuns la un infim procentaj de 4,4%, în condiţiile în care media UE este de 9,9%.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro