Un aparat unic în România, care ajută la depistarea în fază incipientă a cancerului pulmonar, a fost dat în funcţiune la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj Napoca. Potrivit medicilor, apartul îi va scuti pe sute de bolnavi de operaţii şi tratamente agresive şi va face economii semnificative la bugetul de stat.

„Am primit singurul şi cel mai performant aparat din România. Se numeşte Ebus şi face endografii endobronşice cu biopsie şi autofluoreşcenţă pentru depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar. De el vor beneficia sute de pacienţi care vor avea şansa unui diagnostic precoce şi prescrierea unui tratament adecvat, deci vor avea şanse mari de supravieţuire”, a declarat dr. Vasile Mureşan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, citat de citynews.ro.

Conform specialiştilor, aparatul permite vizualizarea detaliată a căilor respiratorii şi indică prezenţa tumorilor maligne prin modificări de culoare la nivelul ţesuturilor. „Sunt modificări de culoare care nouă ne sugerează că poate fi vorba de modificări maligne şi ne arată şi de unde putem să luăm biopsie. Astfel putem să confirmăm diagnosticul de tumoră în stadii incipiente, în stadii în care bolnavii pot beneficia de o terapie potrivită”, a explicat Mărioara Şimon, medic primar pneumolog bronholog la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.

Aparatul a costat 150.000 de euro şi a fost cumpărat cu ajutorul unor fonduri alocate de Consiliul Judeţean Cluj. Medicii speră ca, până la finalul lui 2014, în jur de 500 de pacienţi să beneficieze de acest tip de consultații.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro