Primul transplant de mana din Romania se va face la Cluj. In intreaga lume, doar 70 de oameni au trecut prin aceasta operatie.

 

Primul transplant de mana din Romania va avea loc anul acesta la Cluj. Operatia este una extrem de complicata si pana acum doar cateva zeci de pacienti din intreaga lume au beneficiat de ea.

 

Potrivit specialistilor, mana transplantata se comporta ca si cum ar fi a beneficiarului abia dupa luni de terapie fizica si psihologica. In tara noastra exista deja o lista de asteptare.

In intreaga lume doar 70 de oameni au primit o mana transplantata de la un pacient aflat in moarte cerebrala. Operatia este una de mare finete spun medicii straini. In 2008 la Munchen chirurgii au transplant ambele brate ale unui pacient.

Prof. dr. Riccardo Giunta: "Operatia a durat 15 ore, au fost implicati 40 de medici si am lucrat in 5 echipe. Tratamentul post-operatoriu este foarte important, pacientul a ramas in spital cel putin trei luni si a avut un program dur de fizioterapie."

Acum primitorul duce o viata normala, conduce masina, merge cu bicicleta, mananca singur si s-a reintegrat suta la suta in societate.

Practic in timpul transplantului de mana chirurgii leaga doua oase mari, cel putin 23 de tendoane, doua artere, 3 nervi si cel putin 4 vene. Echipa de medici trebuie sa fie un complexa.

Alexandru Georgescu, presedinte Societatea Romana de Chirurgie a Mainii: "In afara de chirurgi de mana, ortopezi, de oameni abilitati sa faca microchirurgie, ne trebuie psihologi buni, anestezisti buni, terapisti intensivi buni. Know how il avem si suntem pregatiti oricand putem spune prezent."

Post-operator pacientii sunt monitorizati toata viata, atat psihologic, cat si kinetoterapeutic, astfel incat gradul de respingere a organului transplantat sa fie zero.

Cel mai probabil primul transplant de mana din Romania se va face la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj. Este unul dintre putinele centre din tara care are infrastructura necesara la standarde europene pentru o astfel de interventia, cu exceptia personalului specializat in chirurgia mainii.

Pe lista de transplant s-au inscris deja 10 pacienti, din Cluj si Bucuresti. Operatia nu este decontata de stat, avand in vedere ca la nivel mondial este considerata experimentala. In strainatate, operatia plus tratamentul pentru toata viata costa intre 500.000 si 1 milion de dolari.
 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro