Infertilitatea este o boală ce afectează, la nivel mondial, un cuplu din şase, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Statisticile poziţionează ţara noastră în mijlocul clasamentului, cu o prevalenţă de 20% în rândul populaţiei.

În România, 30% dintre femeile trecute de vârsta de 35 de ani se confruntă cu probleme de fertilitate. Medicii spun că vârsta este un factor principal al faptului că femeile nu pot deveni mame. Acesta nu este, însă, singurul motiv. 20% dintre cazurile de infertilitate feminină sunt provocate de diferite afecţiuni.

● Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulaţia. Această boală se manifestă prin obezitate, hirsutism (nr. cresterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariţia chisturilor şi, în final, poate duce şi la apariţia sterilităţii. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos, care se va administra numai la recomandarea medicului specialist pe infertilitate.

● Hipotiroidia se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică. Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacităţii de memorare şi concentrare şi creşterea în greutate.

Hipotiroidia este corelată şi cu dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel ca hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

● Afecţiunile inflamatorii, precum infecţiile cu Chlamydia, pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifesta sub forma unei inflamaţii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând aceasta afecţiune greu de depistat. Dacă nu este depistată şi tratată corespunzator, boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilităţii. În cazul în care o femeie reuşeşte să rămână însărcinată şi este purtătoarea acestui tip de infecţie, riscurile apariţiei unui avort spontan sau a naşterii premature a copilului sunt destul de ridicate.

● Endometrioza este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultăţi de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruaţiei. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioza. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

● Insuficienţa ovariană prematură este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înainte de vârsta de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi pot fi atât de natură fiziologică, dar şi neurologică: transpiraţiile nocturne, dificultăţile de concentrare, irascubilitatea, scăderea libidoului şi menstruaţiile neregulate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro