Cetatenii care îsi platesc asigurarea de sanatate sunt cei mai pagubiti prin noua forma a pachetului de baza, pusa în dezbatere în urma cu o saptamâna de Ministerul Sanatatii, afirma reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara (FSS).

"Lansarea dezbaterilor pe tema pachetului de baza, respectiv a proiectului Ministerului Sanatatii în acest domeniu, ce a avut loc în data de 01.X.2013, ascunde de fapt desfiintarea acestuia. Analizând intentiile exprimate în discursul oficial al Ministrului Sanatatii constatam ca cetatenii asigurati vor avea dreptul de facto doar al un pachet minim de servicii de sanatate, asemenea cetatenilor neasigurati, denumit în mod eronat pachet de baza", afirma FSS.

Potrivit acestora, eroarea fundamentala este transformarea pachetului minim în pachetul de baza, adica aducerea tuturor cetatenilor la un numitor comun, respectiv la acelasi nivel al drepturilor la îngrijiri de sanatate, indiferent daca acestia sunt sau nu platitori la fondul asigurarilor sociale de sanatate.

"Evident, asta echivaleaza de facto cu desfiintarea asigurarilor sociale de sanatate. Altfel spus, asigurarile sociale de sanatate se transforma în fond de protectie sociala, eliberând statul si consiliile locale de onorarea obligatiilor în acest domeniu", afirma reprezentantii federatiei.

Federatia „Solidaritatea Sanitara“ din România se opune categoric desfiintarii asigurarilor sociale de sanatate, si propune un model alternativ, bazat pe trei paliere: pachetul minim, pachetul de baza si pachetele complementare de asigurari de sanatate.

Prin actualul proiect de lege pus în dezbatere, serviciile medicale se vor acorda prin 3 tipuri de pachete: cel de baza, cel privind programele nationale si cel privind asigurarile private suplimentare care va fi definitivat pana la finalul anului. Pachetul de baza este gratuit pentru toti cetatenii României, care platesc sau nu contributia de sanatate, iar cine vrea mai mult, îsi face asigurare privata de sanatate.

"Daca Ministerul Sanatatii îsi va mentine intentia de a desfiinta sistemul asigurarilor sociale de sanatate, prin transformarea lui în sistem de protectie sociala, tinând cont de faptul ca este vorba de schimbari ce vor afecta toti cetatenii acestui stat, ne anuntam intentia de a demara procedurile pentru initierea unui alt proiect de lege în domeniu, mult mai aproape de realitatile sistemului si de aspiratiile cetatenilor, chemând la actiune în acest sens pe toti cei interesati", avertizeaza reprezentantii institutiei..

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro