Mamele care intră în concediu de creştere a copilului riscă să nu aibă asigurare de sănătate. Potrivit legii, orice femeie care primeşte indemnizaţie este şi asigurată.

În practică însă, din cauza birocraţiei şi în lipsa unor reguli stricte, baza de date cu numele beneficiarilor ajunge rareori la casele de sănătate. Astfel, mamele au nevoie de răbdare şi multe drumuri pentru a-şi rezolva singure problema.

Potrivit legii, instituţia este obligată să raporteze lunar la casele de sănătate judeţene situaţia mamelor cu indemnizaţie. În realitate, raportările se fac rar, uneori doar de două ori pe an, iar sute de femei din toată ţara sunt puse lunar pe drumuri pentru a dovedi că au acest drept. Demersul durează cel puţin 10 zile lucrătoare.

„Soluţia ar fi prezentarea la casa de asigurări, aducerea la cunoştinţă a acestei calităţi, cu documentele care atestă această calitate, colegii mei fac modificările în sistem, validează categoria de persoană aflată în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului şi mămica apare ca asigurată”, spune Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al CASMB.

O dată cu introducerea obligativităţii cardului de sănătate, medicii sunt şi ei mai stricţi: cine nu e asigurat sau nu prezintă cardul nu este consultat. Orice abatere de la regulă atrage fie nedecontarea serviciului, fie riscul de imputare ulterioară a plăţii.

„Dacă va veni un control al Curţii de Conturi, la anul sau peste doi ani, la Casa de Asigurări? Dacă pacientul nu are card sau adeverinţă de asigurat, cum s-au acordat aceste consultaţii? Şi va fi pusă Casa de Asigurări să recupereze sumele”, a spus şi Doina Mihăilă, medic de familie, potrivit digi24.ro.

Ministerul Muncii dă vina tot pe mame:

"Persoanele care nu apar în baza de date ca asigurați pot fi persoane care nu depun în termen cererea și actele doveditoare la primării".

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro