Nicolaescu: Da, sunt lipsuri in spitale. Efectele reformei vor aparea, probabil, din 2016

Nicolăescu a vorbit joi, la semnarea unui protocol cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, despre lipsurile din sistemul sanitar şi necesitatea reformării acestuia, după ce jurnaliştii au semnalat faptul că în tot mai multe spitale nu au medicamente, exemplificând cu unităţi sanitare din Bucureşti, Craiova şi Iaşi.

"Eu nu sunt ipocrit ca alţii. Şi o spun răspicat ca să înţelegeţi şi dumenavostră şi toţi cei care sunt ipocriţi. Aceste lucruri se întâmplă în România de ani de zile. Cine astăzi inventează că a decoperit roata, este treaba lui. Unii sunt însă mai ipocriţi decât alţii. Eu vreau să fiu un om cinstit şi sincer şi corect. Da, sunt lipsuri în spitalele din România. Pentru asta vrem să facem reformă, nu pentru altceva. Nu pentru că ni s-a năzărit nouă să facem reformă", a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a subliniat, de asemenea, că este nevoie de reformă pentru că în multe spitale banii nu sunt cheltuiţi cum trebuie şi pentru că unii manageri nu fac ceea ce trebuie.

"Facem reformă pentru că ştim că în foarte multe spitale banii se consumă cum nu trebuie. Ştim că sunt manageri care nu fac ceea ce trebuie, ştim că în foarte multe locuri banii sunt cheltuiţi nepotrivit. Deci ştim tot. Mai ştim că oamenilor li s-a spus că li se dă tot, pe degeaba, ceea ce ştim foarte bine că nu este adevărat", a adăugat el.

Pe de ală parte, ministrul a spus că dacă nu ar fi plăţi informale, sistemul ar avea bani suficienţi.

"Dacă nu ar fi plăţi informale, ar fi bani suficienţi în sistem. Ştim foarte bine aceste lucruri, de ani de zile. Încercăm să micşorăm din ele, iar un proces de reformă durează ani de zile, iar important este să îl începem. Dovadă că l-am început, 2007-2008. Acum vrem să-l reluăm. Este mult mai greu acum. (...) Încercăm, prin viitorul pachet de bază, să micşorăm fenomenul. Iar dacă toate lucruile se vor derula aşa cum le-am anticipat, le-am planificat, în 2016 ar trebui ca ceea ce astăzi este regulă generală să devină excepţie", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la pachetul de servicii medicale, precizând că ultima formă a acestuia este "aproape gata" pentru a fi lansată în dezbatere publică, însă nu poate estima o dată pentru intrarea în vigoare.

"Pachetul este legat, de fapt, tot ceea ce facem este legat de buget. Noi nu ştim când o să apară bugetul. Ca atare, nu pot spune 1 ianuarie, 1 februarie, 1 martie, pentru că nu ştiu când legea bugetului va fi validă", a explicat Nicolăescu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus, cu acelaşi prilej, că o reformă durează între 15 şi 25 de ani, potrivit specialiştilor internaţionali.

Tot Astărăstoae a subliniat că, dacă nu ar fi fost plăţile informale, exodul medicilor ar fi fost mult mai mare.

"Dar pentru a începe să funcţioneze, trebuie înlăturate inechităţile, prin toate mecanismle. Dacă nu erau plăţile informale, am fi avut 7.000 de medici care ar fi plecat în străinătate. Şi atunci, dacă dorim să nu fim ipocriţi, trebui să creăm un cadru legislativ în care şi aceste plăţi să fie cuantificate. Este mijlocul de şantaj că oricând poţi fi arestat, şantajat. Condiţionarea actului - da, este un lucru grav, dar când văd că se înfierează cu mânie proletară plăţile infomale...Dacă nu ar fi fost aceste plăţi, vă garantez că, în acest moment, în spitalele din România nu ar fi fost 14.200 de medici, ci cinci-şase mii de medici", a afirmat preşedintele CMR.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro