Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, deciziile referitoare la politica de sănătate publică, supravegherea și controlul tuberculozei și emergenta rezistență la antibiotice sunt doar câteva dintre temele importante care vor fi aborate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie,care se va desfășura în perioada 12-14 noiembrie 2015, la Hotel Ramada Parc, din București. Titlul conferinței de anul acesta este "Bolile transmisibile, domeniu prioritar pe agenda sănătății publice”.
Problematica vaccinării în țara noastră reprezintă un subiect important în preocupările Ministerului Sănătății. Specialiștii au remarcat, în ultimii ani, o scădere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale în România.
“Există părinți care refuză să își vaccineze copiii, gândindu-se că vaccinul poate avea efecte negative asupra sănătății acestora. Imunizarea prin vaccinare aduce beneficii importante și păstrează sănătatea copiilor, apărându-i împotriva multor boli transmisibile, iar efectele adverse majore sunt extrem de rare. Acest fapt este dovedit de succesul programelor de imunizare din toată lumea, care au redus substanțial mortalitatea și morbiditatea asociate acestor afecțiuni și au contribuit decisiv la creșterea speranței de viață”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Una dintre bolile care amenință sănătatea populației este tuberculoza, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit unui raport global realizat anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății, dintr-un total de 9,6 milioane de persoane bolnave de tuberculoză, în 2014, 1,5 milioane au murit, majoritatea deceselor neputând să fie prevenite.
Un document al Institutului Național de Sănătate Publică1 citează Organizația Mondială a Sănătății aratând că tuberculoza infectează o treime din populaţia globală. Doar în Europa, apar 49 de cazuri noi şi se produc 7 decese provocate de tuberculoză, pe oră.
În România, tuberculoza are o prevalență ridicată, comparativ cu alte state europene. Datele de pe site-ul alianței TB Europe Coalition2,arată că în 2014 aproape 30000 de români sufereau de diferite forme de tuberculoză, țara noastră situându-se pe primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește răspândirea maladiei.
“În ultimii zece ani incidența cazurilor de tuberculoză a scăzut substanţial în România, dar chiar și așa, țara noastră depășește celelalte țări europene, la acest capitol. Totodată, România are și cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză multi-drog rezistentă din Uniunea Europeană. În 2014, aproximativ 1500 de persoane trăiau cu tuberculoză multi-drog rezistentă și cu rezistență extinsă, dar numai un procent redus din acestea primea tratament conform standardelor internaționale. Tuberculoza, accesul la diagnostic și tratament, cât și emergenţa rezistenței bacteriene determinată de creșterea consumului de antibiotice, constituie probleme prioritare de sănătate publică în România”, a mai afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Printre obiectivele prevăzute în Strategia Națională de Sănătate 2014-20203 a Ministerului Sănătății se regăsește și creșterea gradului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației în vederea reducerii prevalenței bolilor transmisibile și netransmisibile și, în acest sens, promovarea vaccinării în rândul populației este esenţială.
Cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie este organizată de Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie si este așteptată participarea a peste 350 de specialiști microbiologi, epidemiologi, de boli infectioase, medici de familie sau din alte specialitaţi medicale, interesați de temele conferinţei.