Acelasi caz se intampla si in farmacii, care elibereaza preferential medicamentele unei companii chiar daca medicii le-au prescris pacientilor alte medicamente. Fiecare astfel de multinationala are o retea proprie de medici si farmacisti, contactati de agenti de legatura (influenta) care dau banii pentru fiecare reteta prescrisa. Pe piata pharma exista o astfel de concurenta intre retele, cele mai puternice incercand sa racoleze de la reteaua concurenta. In cercetare apar si profesori universitari de la facultatile de profil din tara, carora companiile pharma le sponsorizeaza deplasarile in strainatate la congrese, iar, mai apoi, acestia recomanda in discursul lor public sau fata de subalterni produsele companiei. La fel se intampla si in cazul unor membri ai conducerii unor spitale, care achizitioneaza numai anumite produse, la schimb fiindu-le platite concedii consistente in strainatate.
La limita legii, companiile multinationale invoca dreptul sponsorizare, aparandu-se ca daca nu este chiar moral, nu este ilegal. Numai ca procurorii au gasit se pare parghiile legii pentru a trage la raspundere acest mecanism care de cel putin 15 ani s-a infiltrat printre medici si personalul medical, aducandu-le acestora venituri fabuloase. In scurt timp se va afla si numele companiilor incriminate, intreg mecanismul pornind de la conducerile acestor multinationale.
Cum spuneam, una dintre liniile de marketing ale companiilor farmaceutice vizeaza promovarea produselor prin intermediul medicilor. Acestia sunt stimulati sa prescrie un anumit medicament prin invitarea la congrese internationale. Cei mai multi medici spun ca nu si-ar permite sa se duca "nesponsorizati" la astfel de evenimente. De obicei, congresele sunt organizate in tari exotice si asigura, pe langa prezentari de tehnici, de cercetari si de produse, cazare de lux si dineuri copioase.
Oficialii Colegiului Medicilor din Romania (CMR) incearca sa ne explice ca nu numai medicii romani sunt dependenti de sponsori. "Practica finantarii formarii continue a medicilor de catre companiile farmaceutice exista in toata lumea. Singura conditie care li se impune este transparenta, mai precis mentionarea in declaratiile de interese a congreselor la care au participat si a sponsorizarilor primite", spune Vasile Astarastoae, presedintele CMR.
"Aceste tehnici agresive de marketing sunt folosite deoarece companiile care lanseaza pe piata un medicament nou investesc in cercetare 1-2 miliarde de euro, iar acesti bani si profitul sunt de recuperat in zece ani, adica in intervalul in care compania respectiva detine patentul", sustine Dr Sorin Paveliu, unul dintre cei mai vocali aparatori ai drepturilor pacientilor. "Dupa aceea substanta respectiva, libera de patent, se poate cumpara din India", adauga el.
Intr-un comunicat de presa, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a condamnat aceasta practica. Având în vedere perchezițiile organelor de anchetă la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, Direcția de presa a Ministerului Sănătății precizează următoarele:
Ministerul Sănătății condamnă practicile prin care medicii pot fi influențați la prescripție de către companiile farmaceutice. Ministerul Sănătății consideră că, stoparea acestui tip de comportament a unei părți a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical și pacienți deopotrivă.
"Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul și care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului național de sănătate și actualizarea prețurilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sănătății a înăsprit condițiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obțină comision pentru îndrumarea pacienților către un furnizor sau altul . Astfel de anchete ca cea de astăzi sperăm să descurajeze faptele de corupție", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătății